reklama

Druhý muž na nahrávkách Babišovi říká, že má připravené materiály o ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi či vnitra Milanu Chovancovi (oba ČSSD). Diskutují o tom, zda s jejich publikováním nepočkat až na období před volbami. Babiš se staví proti okamžitému zveřejnění informací o Chovancovi a žádá muže, aby v této věci oslovil ředitele strategického rozvoje Mafry Františka Nachtigalla.

"Řekněte Nachtigallovi, že jsem včera seděl se (dřívějším jihočeským hejtmanem Jiřím) Zimolou. A já jsem si myslel, že Zeman vyprovodí toho Chovance a že Zimola bude hvězda proti Sobotkovi, ale bohužel to vypadá, že... Já jsem mu tvrdil, že Chovanec je otrok Sobotky a že hraje na Zemana jen hry, ale on že ne. Ale bohužel to vypadá, že oni jsou spolu. Tak teď je otázka, jestli ty vaše věci, jestli s tím nepočkat až na parlamentní volby," říká Babiš.

Na dalších nahrávkách Babiš častuje politiky. Vulgárně se vyjadřuje o ministrech z ČSSD, zejména o ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi a ministryni práce Michaele Marksové. Sobotku označuje za "největší svini, kterou jsem poznal" a za "blbečka". Urážlivě také mluví o několika novinářích.

O předsedovi Hospodářské komory Vladimíru Dlouhém Babiš mluví jako o kariéristovi. Prý mu slíbil, že odstraní z rozhodčího soudu při komoře právníka Radka Pokorného, kterého média spojují se Sobotkou, ale nakonec se s Pokorným dohodl. Dlouhý se proti Babišovým slovům ohradil a požaduje omluvu.

Server Neovlivni.cz dnes napsal, že odposlechy byly natočeny Babišově průhonické Sokolovně, kde šéf hnutí ANO organizuje podstatnou část pracovních schůzek mimo ministerskou agendu.

"Já ty nahrávky neznám. Já jenom můžu říct, že je velice podivné, že někdo sleduje vicepremiéra vlády a údajně nahrává nějaké věci. Já jsem to neslyšel, já to považuji za špínu a považuji to za součást té kampaně, která na mě probíhá," řekl Babiš.

Odmítl také, že by nějakým způsobem ovlivňoval články v médiích, jak naznačovala jedna z nahrávek. Společnost Mafra nicméně večer oznámila, že i když nahrávku považuje za pochybnou, redaktora Mladé fronty DNES (MfD), který na ní vystupuje, se rozhodla propustit. "Dnes se na internetu objevila pochybná nahrávka, o které nevíme kdo, kdy, kde a na čí zadání ji pořídil a vystupuje v ní jeden z redaktorů MF DNES. I přesto, že neznáme odpovědi na předešlé otázky, musí mediální společnost Mafra chránit svou integritu, a proto se rozhodla s ním okamžitě rozvázat pracovní poměr," citoval server Lidovky.cz personální ředitelku skupiny Mafra Zuzanu Kuchtovou.

Sobotka na twitteru uvedl, že Babiš v minulosti veřejně lhal. "Mnohokrát jsem slyšel Andreje Babiše, jak říká, že svá média neovlivňuje a neřídí. Tohle ukazuje, že veřejně lhal," napsal. Chovanec míní, že Babiš svá média ovlivňuje a využívá v útocích na své politické oponenty. Babiš by měl podle místopředsedy opoziční ODS Martina Kupky jasně říci, zda je nahrávka, týkající se připravovaných článků v médiích, autentická. Pokud je, pak je to podle něj "skandální důkaz zneužívání médií ve prospěch jedné politické strany".