Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krizi pomůže, když Babiš uzná svou zodpovědnost, tvrdí Sobotka

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vládní krizi může za deset minut vyřešit vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), a to tím, že uzná svou zodpovědnost a upřednostní stabilitu Česka před setrváním ve funkci. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

ČSSD je podle něj připravena se rychle dohodnout na obnovení vlády s ANO a KDU-ČSL, i na tom, kdo nový kabinet povede. Ke způsobu, jakým ho Zeman na Hradě přijal, se Sobotka vyjadřovat nechtěl.

"Stačí, pokud místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš upřednostní zájem České republiky a stabilitu České republiky před svojí touhou setrvat ve funkci ministra financí. Pak jsme schopni se velmi rychle dohodnout na rekonstrukci koaliční vlády, jsme schopni rychle se dohodnout, kdo takovouto vládu povede," řekl Sobotka.

Nová vláda by podle něj měla zemi vést až do řádných říjnových voleb a měla by vzniknout na základě současné koalice. "Sociální demokracie upřednostňuje dohodu v rámci stávající koalice, ovšem ta dohoda je podmíněna tím, že Andrej Babiš nebude členem této vlády. Protože logicky to byl ten hlavní důvod, proč jsem podával demisi, abych řešil problém ministra zatíženého skandály a ministra zatíženého vážným střetem zájmů," doplnil. Kdyby pouze odvolal Babiše, který je předsedou ANO, fungování vlády by to podle něj znemožnilo.

Premiér po schůzce odmítl komentovat způsob, jakým ho Zeman na Hradě uvítal. "Já si myslím, že je zbytečné, abych tuto věc komentoval. Pouze by to odvádělo pozornost od podstaty věci. Podstata je jiná, než jestli byla připravena ceremonie, se kterou jsem nepočítal. Podstata je, že je tu vicepremiér zatížený skandály," uvedl. Za další důležitější věc označil to, jak zajistit vládu fungující do voleb.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy