Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka odvolá Babiše, demisi nepodá

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka avizovanou demisi vlády nepodá. Namísto toho odvolá ministra financí Andreje Babiše. Dnes to uvedl na tiskové konferenci.

Sobotka byl ještě před čtvrteční schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem rozhodnut podat demisi celé vlády. Zeman ale následně prohlásil, že současný koaliční kabinet by měl dovládnout do říjnových sněmovních voleb a jediný, kdo by z něj měl odejít, je premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

V čele staronového kabinetu by podle něj měl stát znovu politik ČSSD. V té souvislosti zmínil místopředsedy ČSSD - ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka a ministra vnitra Milana Chovance. Naznačil přitom, že reálnou šanci získat pro svůj tým důvěru Poslanecké sněmovny má spíše šéf české diplomacie.

Nevyloučil ale ani to, že by premiérem mohl jmenovat i předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, pokud by sociální demokraté jeho nabídku odmítli. Řekl to dnes v rozhovoru pro TV Barrandov.

Potvrdil, že Sobotkovu demisi přijme a jméno nového ministerského předsedy oznámí po návštěvě Číny, z níž se vrací 18. května. Už má prý vybraného prvního kandidáta na funkci premiéra. "Musím to s ním ještě probrat, ale zdá se, že dojde k dohodě," řekl Zeman v televizi.

Vše se ale změnilo dnes, kdy Sobotka oznámil, že demisi nepodá. Místo toho odvolá ministra financí Andreje Babiše, čemuž se původně bránil, neboť z něj nechtěl udělat "mučedníka". 

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy