Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud poslal do vazby náměstkyni Kratochvílovou

Soudy
Soudy
Foto: Pixabay

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 dnes poslal do vazby náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která je obviněna v souvislosti s dotačními programy pro sport. Vyšetřovatelé navrhli vazbu i pro předsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Peltu, rozhodnutí zatím nepadlo.

"Podal jsem návrh na vazbu u jedné osoby a soud tomu návrhu vyhověl. U druhé osoby bude rozhodováno teď. Oba vazební důvody, které jsem navrhoval, byly uznány," řekl státní zástupce Ondřej Trčka.

Kratochvílová se údajně s Peltou domlouvala na přípravě dotačních programů. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých.

Policisté obvinili i bývalého šéfa odboru sportu na ministerstvu školství Zdeňka Břízu. Ten bude podle mluvčí ministerstva Kláry Bílé s platností od úterý 9. května odvolán z pozice ředitele Vysokoškolského sportovního centra. Obviněna má být také Fotbalová asociace ČR jako právnická osoba.

Podle Bronislava Šeráka, advokáta Pelty, je nejvyšší muž českého fotbalu podezřelý z toho, že naváděl Kratochvílovou a Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. FAČR ve čtvrtek odmítla, že by špatně zacházela s dotačními zdroji z ministerstva školství. Peníze jsou podle jejího vyjádření rozdělovány transparentně a jejich využití je důkladně kontrolováno.

Témata:  Miroslav Pelta vazba FAČR Simona Kratochvílová soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy