Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FAČR dává stížnost proti obviněním s dotacemi

Peníze, CZK
Peníze, CZK
Foto: Pixmac

Praha - Fotbalová asociace ČR podala stížnost proti obvinění v souvislosti se státními dotacemi. V tiskové zprávě také potvrdila, že kvůli uvalení vazby na předsedu Miroslava Peltu ji povedou místopředsedové Zdeněk Zlámal a Roman Berbr. Řízení obvodního soudu pro Prahu 1, po němž byla uvalena vazba na předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu, podle jeho právního zástupce Bronislava Šeráka neprobíhalo spravedlivě.

FAČR je spolu s Peltou, náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou a bývalým šéfem ministerského odboru Zdeňkem Břízou stíhána kvůli zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Asociace však už dřív jakékoliv provinění odmítla.

"V současné chvíli je předčasné cokoliv předjímat. Asociace doposud nebyla seznámena se spisem a tím pádem se nemůžeme ani detailně k ničemu vyjádřit. FAČR s obviněním nesouhlasí, podala proti němu stížnost a požádala o nahlížení do spisu, aby měla o celé věci přesné informace," stojí v prohlášení.

Na Peltu byla dnes uvalena vazba a podle právního zástupce v ní zůstane asi tři týdny. Během této doby tak podle stanov povedou FAČR Zlámal s Berbrem. "Zdeněk Zlámal vede asociaci navenek, já ji vedu uvnitř. Život běží dál, protože fotbal se nedá zastavit," řekl pro Radiožurnál Berbr.

"Rovnost stran ve věci vazebního řízení nebyla dána. Soud a státní zástupce měli k dispozici odposlechy, ke kterým jsme se my nemohli vyjádřit. Jako obhajoba k nim ani nemáme přístup," řekl Šerák pro iSportTV. "Domnívám se, že když soud argumentuje nějakým důkazem, tak by obhajoba měla mít právo se s ním seznámit, aby ho mohla rozporovat a vyjádřit se. Bylo nám to odmítnuto na policii. Také státní zástupce požádal o to, aby nám nebylo dovoleno nahlédnout do spisu," dodal.

"Trpělivě jsem poslouchal odůvodnění paní soudkyně. Docela mě to překvapilo. Řekla krásnou věc, která nepatří do soudní síně. Jako důvod totiž uvedla, že pan Pelta je vlivný a mocný. To mě překvapilo. S něčím takovým jsem se ještě nesetkal," popsal Šerák průběh jednání.

Šéf českého fotbalu je stíhán za zneužití pravomocí úřední osoby, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle vyšetřovatelů naváděl dosavadní náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou a bývalého šéfa ministerského odboru Zdeňka Břízu k tomu, jak nakládat s dotacemi pro sport.

Témata:  Miroslav Pelta soudy FAČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy