Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza OKD? Podle politiků se dá dobře zvládnout

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Situace kolem krachují těžební společnosti OKD je podle moravskoslezských politiků zvládnutelná. Podle některých by stát do útlumu měl zasahovat. Zlepšit by se měla podle nich i spolupráce mezi krajem a ministerstvem průmyslu. Vedení OKD v úterý požádalo soud o vyhlášení úpadku a povolení reorganizace. Firma nemá peníze na splacení svých závazků, dluží více než 17 miliard korun. Soud o návrhu teprve bude rozhodovat.

"Stát by měl zabezpečit, aby těžba v těch dolech, které jsou nerentabilní z pohledu provozního, byla zachována co nejdéle, a pro ty lidi, co odcházejí, byla postupně vytvářena nová pracovní místa," uvedl hejtman Miroslav Novák (ČSSD). V pátek bude v Ostravě situaci ve společnosti řešit spolu s ministry premiér Bohuslav Sobotka. "Stát by v této chvíli měl zabezpečit patřičnou rekvalifikaci pro tyto lidi, aby mohli plynule z jednoho zaměstnání přejít do druhého," doplnil hejtman.

Poslanec a lídr kandidátky TOP 09 pro krajské volby Herbert Pavera vnímá řízenou insolvenci jako nejlepší řešení pro OKD. "I pro zaměstnance, kteří budou moci možná i několik let dál fungovat ve své práci. Havíři jsou zvyklí tvrdě pracovat. Věřím, že ti mladší najdou uplatnění ve strojírenství, hutnictví či stavebnictví. Řada z nich, stovky možná i tisíce, najde uplatnění při útlumu jednotlivých dolů," řekl.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka (KSČM) podporuje možnost zapojení státu do útlumu. Podle něj by měl trvat co nejdéle a při tom by se měly vytvářet podmínky pro nová pracovní místa, rekvalifikace a zapojení dalších podniků v regionu. "Obavu mám o horníky, kteří jsou přímo v rubání. Jejich uplatnění může být obtížnější. Tam pomůže dřívější odchod do důchodu," řekl.

Jakub Unucka, který v krajských volbách povede ODS vnímá krach OKD jako problém nepříjemný ale zvládnutelný. "Dnes chybí svářeči, technici a další profese, které horníci zvládají hluboko pod zemí dnes a denně. Podobnou situaci zažila v devadesátých letech třeba Kopřivnice, kde místní Tatra musela propustit více než 10.000 lidí a dnes je ve městě nedostatek pracovních sil," uvedl.

Nestraník Ivo Vondrák, který bude na hejtmana kandidovat za ANO, také souhlasí s tím, aby stát pomohl zaměstnancům OKD. "Jako velmi důležité vnímám podporu odpovědných zaměstnavatelů, kteří pracovníky potřebují. Kořeny současných problémů vidí v privatizaci OKD.

Primátor Karviné Tomáš Hanzel si také myslí, že stát by měl být tím, kdo nastartuje sociální programy a rekvalifikace. "Schválení reorganizace OKD může ještě nějaký čas trvat, se sociálními programy by se ale mělo začít okamžitě. Je dobře, že ve sněmovně prošel zákon o předčasných odchodech horníků do důchodu a že je to nakonec sedm let," uvedl.

Témata:  OKD Moravskoslezský kraj Miroslav Novák

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy