Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nástupcem Pelty v čele FAČR může být exministr Chládek

Marcel Chládek /ČSSD/
Marcel Chládek /ČSSD/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Tuzemské dění je v posledních dnech velmi překotné. Vládní krize a vedle toho policejní razie na několika místech v České republice včetně sídla Fotbalové asociace ČR (FAČR), která souvisí s podezřelými machnacemi kolem dotací pro sport a která nakonec vyústila v zadržení mimo jiné samotného šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty, u nějž se během pátečního odpoledne rozhodlo o jeho vzetí do vazby. A právě to se stalo jen pár týdnů před tím, co se měla konat na začátku června volební valná hromada FAČR, na které měl být na další funkční období zvolen hlavou tuzemského fotbalu opět Pelta. Nyní FAČR hledá nového možného nástupce Miroslava Pelty, přičemž v zákulisí se mluví především o bývalém ministru školství a nynějším manažerovi fotbalových reprezentací FAČR Marcelu Chládkovi či dokonce o místopředsedovi FAČR Romanu Berbrovi, jenž je znám díky svému vlivu na rozhodčí a u kterého není tajemstvím, že má estébáckou minulost.

Důležité také je, že kromě Miroslava Pelty a Simony Kratochvílové, což byla náměstkyně na ministerstvu školství, která byla taktéž při středeční razii zadržena a na kterou byla taktéž uvalena vazba, byla obviněna i jedna právnická osoba a tou je samotná Fotbalová asociace ČR. Jen pro připoměnutí, výše dvě zmíněné osoby, tedy Pelta+Kratochvílová mají být obviněni z toho, že se o rozdělení finančních dotací pro sport dohadovali o tom, že by jejich podstatná část měla zamířit do kapes svých či dokonce do kapes jejich blízkých. Dotace navíc měli rozdělovat ještě dříve, než tak mohla unčinit příslušná komise. Mělo by se jednat cca. o 6 miliardách v českých korunách.

Co se pak týče faktu, že je mezi obviněnými i FAČR, mohla by tím právě tato sportovní organizace přijít o již slíbené finanční dotace ze strany státu a podle novináře ze serveru Aktuálně.cz Luďka Mádla není vyloučené, že by mohla FAČR nemalou část z těchto financí zase státu vrátit. Ještě zajímavější pak podle Mádla bude hledání Peltova nástupce v čele fotbalové asociace. V zákulisí se mluví hlavně o bývalém ministru školství, jenž je nynní ve službách FAČR, Marcelu Chládkovi.

A také o Romanu Berbrovi, kontroverznímu bafuňářovi, o němž se v minulosti mluvilo v souvislosti s ovlivňováním rozhodčích zvláště v době, kdy jejich šéfkou byla Berbrova životní partnerka Dagmar Damková a byl to spíše Berbr, kdo velel tehdy rozhodcovské komisi. O Berbrovi pak je známé i to, že za komunistického režimu spolupracovaal s StB a mnozí jeho opozičníci v FAČR mluví o jeho praktikách blízké právě StB v řadách této fotbalové asociace.

Témata:  fotbal FAČR Miroslav Pelta Marcel Chládek

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy