Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka každou ze sedmi demisí podal k určitému datu

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Dosavadních sedm demisí či návrhů na odvolání ministrů podával premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) prezidentu Miloši Zemanovi vždy s konkrétním termínem odchodu těchto členů vlády z funkce.

Prezident pak pokaždé návrhům vyhověl. Na twitteru to dnes oznámil mluvčí vlády Martin Ayrer a zveřejnil i kopie demisí a návrhů na odvolání. Při nynějším návrhu na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) Hrad kvůli uvedení termínu zpochybnil platnost návrhu.

Sobotka Hradu podal návrh na odvolání Babiše k 9. květnu. Podle premiéra jsou příčinou vládní krize Babišovy skandály. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka ale ústava nepočítá s návrhem konkrétního data odvolání. Hrad proto zpochybňuje platnost návrhu, právní analýzu pro tuto záležitost však k dispozici nemá.

"Dosud celkem sedm změn ve vládě, sedmkrát s datem, sedmkrát ze strany prezidenta Zemana vyhověno," uvedl k tomu Ayrer. V kopiích všech dosavadních návrhů změn ve vládě předkládaných Hradu, které mluvčí kabinetu zveřejnil, jsou uvedeny konkrétní termíny konce daného ministra či ministryně ve funkci. Ayrer již dříve ČTK řekl, že předchozí návrhy Zeman nezpochybňoval.

Dnešek přinesl zvrat do vládní krize. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že nepodá demisi, protože prezident Miloš Zeman si vykládá ústavu tak, že by měl z vlády odejít jen premiér. To by podle Sobotky nevyřešilo příčinu krize, za kterou označil skandály ministra financí Andreje Babiše (ANO). Na Hrad proto doručil návrh na odvolání Babiše k 9. květnu. Zeman se s ním podrobněji seznámí až po víkendu, rozhodnutí připadá podle Hradu v úvahu až po jeho návratu z Číny 18. května. Hlavu státu za postup při řešení krize kritizuje skupina 27 senátorů.

Sobotka dopoledne řekl, že Babiš je zatížen podezřeními, že neodváděl daně a úkoloval novináře v médiích, která v minulosti vlastnil. Podle něj by to stačilo na odchod každého ministra, pouze Babiš se odejít zdráhá. Podle Sobotky se ministr financí nedokáže rozhodnout v zájmu státu, proto ho odvolává.

Babiš ČTK řekl, že nevidí důvod k odchodu a premiérův návrh na své odvolání nechá na posouzení prezidentovi. Argumenty premiéra označil Babiš za směšné a postoj předsedy vlády za součást kampaně ČSSD proti němu.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy