reklama

Dnes to na twitteru uvedlo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH). Fotografie dívky, která se během prvomájového protestu v Brně postavila příznivcům krajní pravice, vyvolala velký zájem českých i zahraničních médií.

"Policie ČR i uživatelé FB nahlásili stránku, která vyzývala k lynčování studentky známé z prvomájového průvodu. Policie vyhodnocuje související rizika, přijímá kroky k zajištění bezpečí dívky a zvažuje právní kvalifikaci tohoto nebezpečného jednání," uvedlo centrum na twitteru. Případem se podle Jozefa Bocána z policejního prezidia zabývají jihomoravští policisté.

Na demonstraci se v Brně sešlo 1. května asi 150 příznivců krajní pravice a 300 jejich odpůrců. Fotografii pořídil jeden z účastníků demonstrace Vladimír Čičmanec poté, co jej kamarád upozornil na výměnu názorů mezi jedním z protestujících z řad Dělnické mládeže a Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a mladou skautkou. Hovořili prý o národech, národních státech, přistěhovalectví, uprchlících.

Fotografie vyvolala velkou pozornost západních médií. Zveřejnily ji například britský list The Guardian či americká zpravodajská stanice CNN. Snímek na svém facebooku zveřejnila i Světová organizace skautského hnutí (WOSM).