Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministři bojkotují Zemana, odmítají cestu do Číny

Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Milan Chovanec v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V posledních dnech stouplo napětí mezi sociální demokracií a prezidentem Milošem Zemanem kvůli vládní krizi. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil, že se se nezúčastní cesty hlavy státu do Číny, kam odlétá ve čtvrtek.

"Za současné politické situace se bohužel zahraniční cesty do Číny nemohu zúčastnit. Dnes jsem to oznámil na Pražský hrad," uvedl Chovanec. ČTK později sdělil, že je přesvědčen, že jeho místo je v době vnitropolitické a zřejmě i ústavní krize v Praze. "Mimo jiné i proto, že jsem statutární místopředseda největší koaliční strany," poznamenal. Dodal, že ho zastoupí v Číně náměstek.

Ministr zdravotnictví Miroslav Ludvík (ČSSD) řekl, že zvažuje podobný postup a je možné, že do Číny neodletí.

Mluvčí Zemana Jiří Ovčáček na zprávy reagoval prohlášením, že jestli má politické pletichaření přednost před zájmy České republiky, je to mimořádné smutné.

Premiér Bohuslav Sobotka Zemanovi poslal návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) a navrhl jeho konec k dnešnímu dni. Prezident se ale v těchto dnech rozhodnout nechystá, návrhem se chce zabývat až po návratu z Číny. Z ní přiletí v noci na 18. května. Pražský hrad avizoval, že Zeman hodlá využít k politickým konzultacím právě i cestu do Číny.

Část politiků Zemana kritizuje, že odvolání Babiše zdržuje. Prezident trvá na tom, že před odvoláním Babiše je nutné vypovědět koaliční smlouvu.

Témata:  Miloš Zeman Milan Chovanec Miloslav Ludvík

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy