Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladík ubil bezdomovce klackem, odpyká si 17 let.

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Praha - Andrej Medek (24), který kvůli penězům loni 12. května usmrtil ranou klackem jindřichohradeckého bezdomovce, si odpyká 17 let. Trest mu dnes potvrdil Vrchní soud v Praze. Muž se hájil tím, že nikoho nechtěl zavraždit. Prý mělo jít "jen" o loupež.

Medek v odvolání poukazoval na to, že sám skončil na ulici poté, co podstatnou část dětství strávil v dětském domově. "Pravda, neměl jednoduché dětství. Nicméně takovéto obhajoby, že potřeboval peníze, a tak někoho zabil, se u nás sluchu skutečně nedoberou," řekl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Medek od kamarádů věděl, že bezdomovec si chodí na poštu pro důchod, a proto se za ním vypravil do skrýše v opuštěném domě u železničního nádraží. "Myslel jsem si, že mu vezmu peníze a půjdu. Sahal jsem mu na ledvinku, kterou měl kolem pasu, ale on se pohnul, já zazmatkoval a praštil ho větví," popsal dnes. Muž zřejmě umíral několik hodin. Medek se získanými 5000 korunami odjel do herny, kde hrál na automatech a koupil si drogy.

"Jako dospělému člověku mu muselo být i při jeho inteligenci zřejmé, že jestliže udeří klackem vší silou poškozeného do hlavy, tak že ten může umřít," uvedl soudce, který pro ilustraci přinesl do jednací síně poleno, jež rozměrově odpovídalo vražedné zbrani.

Policie našla mrtvého po dvou týdnech, po pachateli pátrala několik měsíců. Medka zadržela v září, k činu se přiznal.

Témata:  vražda bezdomovci soudy věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy