Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman nemá nad ústavou spekulovat, tvrdí Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes opět kritizoval Hrad. Prezident Miloš Zeman podle šéfa vlády nemá ústavu vykládat, nýbrž se podle ní řídit. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) připustil, že pokud bude vládní krize trvat týdny a týdny, mohl by zasáhnout Senát s ústavní žalobou.

Sobotka doufá, že Zeman vyhoví jeho návrhu a ministra financí Andreje Babiše (ANO) odvolá v době, "která nebude příliš dlouhá".

"Ústava hovoří jasně, prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády, nad rámec toho není co dodat," uvedl Sobotka. Nevidí důvod posílat kvůli Babišovu odvolání na Hrad další dokument.

Sobotka nechtěl spekulovat, co by nastalo, kdyby prezident ústavu nerespektoval. Kvůli pověsti země navenek i domácí stabilitě je nutné, aby každý ústavní činitel plnil povinnosti a slib, který občanům a republice dal, vysvětlil. "Ten slib dal také prezident," řekl.

Podle Chovance by mohl zasáhnout Senát s ústavní žalobou. "K tomu jsme ale ještě daleko," uvedl. Pokud by Zeman konal po návratu z Číny po polovině května, bylo by to podle Chovance akceptovatelné, i když nestandardní.

Témata:  Bohuslav Sobotka Miloš Zeman Ústava České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy