Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Moravskoslezském kraji dnes ráno mrzlo, padaly teplotní rekordy

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ostrava - Ledoví muži letos dorazili s předstihem. V Moravskoslezském kraji v noci na dnešek mrzlo a na některých místech bylo nejchladněji od doby, kdy tam meteorologové měří teplotu.

V Rýmařově a Světlé Hoře na Bruntálsku klesla teplota na -4,8 stupně Celsia. V Rýmařově tím překonala dosavadní minimum pro tento den -3,8 stupně z roku 1953 a ve Světlé Hoře -2,4 stupně z roku 1987.

Pod nulou bylo podle něj skoro všude v kraji. V nížinách bylo většinou kolem minus jednoho stupně a v horních údolích kolem minus tří, čtyř. V osadě Konečná na Bílé na Frýdecko-Místecku meteorologové naměřili -3,5 stupně Celsia, což bylo o dva stupně méně než dosavadní minimum z roku 2005. Ve Vítkově klesla teplota na -3,2 stupně, čímž překonala 73 let starý teplotní rekord z roku 1944 o 0,7 stupně.

Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu řekl, že v dalších dnech už by v kraji v noci takový mráz být neměl.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Jasno až polojasno, během dne od západu oblačno, večer na západě Čech ojediněle déšť nebo přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C. V noci slabý proměnlivý, přes den mírný jihovýchodní 2 až 5 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, na většině území postupně déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Na východě zpočátku polojasno. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. V noci slabý proměnlivý, během dne mírný jihozápadní 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na sobotu (00-24):Polojasno, během dne oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Ráno místy mlhy. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno, během dne oblačno, na většině území přeháňky nebo bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C. Mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Témata:  počasí mráz teplotní rekordy zima

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy