Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka chce na Zemana kvůli neodvolání Babiše podat kompetenční žalobu

Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Bohuslav Sobotka v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce podat kompetenční žalobu na prezidenta Miloše Zemana, pokud hlava státu neodvolá šéfa ANO Andreje Babiše z vlády ani po svém návratu z Číny. Oznámil to dnes šéf senátorů ČSSD Petr Vícha. Ústavní žalobou hrozí Zemanovi skupina senátorů.

Možnost kompetenční žaloby Sobotka zmínil už před čtyřmi lety v souvislosti se Zemanovým váháním nad jmenováním některých ministrů. Soud by měl podle kompetenční žaloby rozhodnout, jestli prezident musí premiérovým návrhům vyhovět, pokud pro to nejsou zákonné překážky.

Kompetenční žaloba k Ústavnímu soudu "se nám zdá samozřejmě lepší, protože by to mělo vést k k tomu, že bude (Babiš) odvolán," uvedl Vícha. "My už bychom řešili tou (ústavní) žalobou vlastně jenom jakýsi trest, a to asi není teď v tuto chvíli prvořadým cílem," podotkl. Obě žaloby podle něj přicházejí v úvahu až v případě, že Zeman nebude konat. "My pořád věříme, že prezident by měl přijít k rozumu a dodržovat ústavu," dodal.

Žalobou pro hrubé porušení ústavy pohrozila Zemanovi v pátek skupina 27 senátorů. Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL na dotaz ČTK v úterý uvedla, že tato skupina se již rozrostla na 34 členů horní komory.

Vícha nechtěl předjímat postoj ČSSD k ústavní žalobě. "Každý senátor se pak musí podle dané situace rozhodnout," uvedl. ČSSD má s 25 senátory nejsilnější klub. Návrh žaloby by mohly podat pouze senátorské kluby lidovců a Starostů, které stojí za pátečním prohlášením a disponují dohromady 27 hlasy. Přidat by se k nim mohli minimálně někteří senátoři za ODS, jichž je celkem deset, či za Stranu zelených.

Témata:  Miloš Zeman Bohuslav Sobotka Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy