Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Senátoři by případné ústavní žalobě na Zemana zřejmě dali zelenou

Senát Parlamentu ČR
Senát Parlamentu ČR
Foto: Vláda.cz

Praha - K přijetí návrhu ústavní žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory. Pokud by se hlasovalo nyní, návrh by zřejmě prošel.

Desetičlenný senátorský klub ODS "je připraven podpořit podání ústavní žaloby Senátu proti prezidentu republiky, budou-li naplněny znaky hrubého porušení ústavy", oznámil dnes předseda frakce Miloš Vystrčil.

Žalobu chystají senátorské kluby lidovců a Starostů, které mají celkem 27 členů. Podporu už vyjádřili i někteří sociální demokraté a senátoři za Stranu zelených.

Za hrubé porušení ústavy by iniciátoři ústavní stížnosti pokládali to, pokud by prezident Miloš Zeman odmítal vyhovět návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání šéfa ANO Andreje Babiše.

Senátoři s předložením návrhu ústavní žaloby na prezidenta zřejmě spěchat nebudou, i když její návrh původně chtěli předložit už příští týden. Chtějí dát přednost premiérovi, aby na Zemana k Ústavnímu soudu podal kompetenční žalobu.

Podání ústavní žaloby by po senátorech musely schválit ještě nejméně tři pětiny všech poslanců, tedy minimálně 120 členů dolní komory.

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Miloš Zeman Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy