Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Regionální politici ANO stojí za Babišem. Nic překvapivého, je šéf a může měnit kandidátky, varuje expert

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Představitelé regionálních organizací ANO stojí za svým předsedou Andrejem Babišem. Podle nich by neměl dobrovolně odstupovat z vlády. Jejich reakce není překvapivá. Blíží se volby a šéf ANO může dle nových stanov zasahovat do kandidátek.

Jihomoravská předsedkyně ANO Taťána Malá, brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál, předseda ANO v Libereckém kraji Jaroslav Knížek, šéf moravskoslezského hnutí ANO Josef Bělica, jednička kandidátky ANO pro sněmovní volby v hradeckém kraji Klára Dostálová, hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová ani předseda ANO v Pardubickém kraji Jan Řehounek důvody k Babišovu odvolání nevidí.

"Nebylo nic prokázané a ctím presumpci neviny," řekl ČTK k případnému odvolání Babiše Vokřál. "Koaliční krizi by měl vyřešit ten, kdo ji způsobil a to je pan premiér. Jako hejtmanka a předsedkyně Asociace krajů bych si přála, abychom tady měli opět co nejdříve stabilní vládu," řekla Vildumetzová.

Malá, Dostálová a Řehounek současně připustili, že situaci by mohlo vyřešit pokračování vlády bez Babiše i Sobotky. "Pokud by to mělo odblokovat, bylo by dobré, aby se toho neúčastnil ani jeden z těch dvou," řekl Řehounek. Podobný názor sdílí i místopředseda středočeské ANO Milan Pour. "Měli by skončit oba dva, nebo by tam oba zůstali a nějak se dohodli, což vidím zatím docela nereálně," uvedl Pour.

Naproti tomu Bělica si myslí, že by místo ministra financí měl odstoupit Sobotka, "protože je nerozhodný a lidem evidentně neříkal pravdu, protože řekl variantu, že chce podávat demisi, pak že podá demisi celé vlády a nakonec se rozhodl odvolat ministra Babiše, nejúspěšnějšího ministra financí v novodobé éře téhle republiky".

"Celé hnutí stojí a padá s Andrejem Babišem, takže jinou reakci si zatím představit nelze," řekl Pavel Šaradín, politolog z UNiverzity Palackého v Olomouci. Podle něj při sestavování volebních kandidátek hraje rozhodující roli míra loajality k předsedovi, který může kandidátky na základě stanov měnit.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy