Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovi se nelíbí, že by prezidentská kancelář měla spolufinancovat jeho cesty. To si mám platit za chlebíčky?

Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Doksy – Představa, že by se prezidentská kancelář měla podílet na financování cest hlavy státu po krajích se Miloši Zemanovi nelíbí. Krajské samosprávy Zemanovy návštěvy stály od jeho zvolení v roce 2013 téměř 17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností. 

Každý za návštěvy zaplatí řádově zaplatí statisíce, přitom ale chybí peníze na sociální služby, opravy škol i silnic. Hejtman Martin Půta (STAN) chce prosadit, aby se v budoucnu na financování návštěv podílela prezidentova kancelář. Počkat s tím chce ale až po prezidentských volbách.

„Jestliže bych se měl doprošovat kohokoliv z hejtmanů a kohokoliv z krajů, abych směl do tohoto kraje pouze tehdy, když si zaplatím náklady na obložené chlebíčky, no tak do toho kraje prostě nepojedu," má jasno Zeman.

Například Liberecký kraj navštívil Zeman čtyřikrát a každá z jeho návštěv přišla krajskou kasu na více než 300.000 korun. Dohromady je to přes 1,356 milionu korun. Prezidentská kancelář ročně disponuje částkou přes 400 milionů korun.

„Je to zvyklost, která vznikla už za pana prezidenta (Václava) Havla. Já pevně věřím, že po prezidentské volbě s novým prezidentem, ať už to bude kdokoliv, dojdeme k nějaké dohodě, jak by se na návštěvách mohla finančně podílet kancelář prezidenta republiky, která má vlastní rozpočtovou položku," řekl Půta.

Také hejtmani Jiří Běhounek (ČSSD) z Vysočiny, jihomoravský Bohumil Šimek (ANO) nebo olomoucký Ladislav Okleštěk (ANO) se diskusi o spolufinancování návštěv prezidentskou kanceláří v Asociaci krajů ČR nebrání. Zlínský hejtman Jiří Čunek KDU-ČSL) je přesvědčen o tom, že by se cesty prezidenta měly hradit z rozpočtu jeho kanceláře. V letošním roce se totiž stále častěji objevují hlasy, že kraje vlastně platí Zemanovi kampaň před prezidentskými volbami.

Témata:  Miloš Zeman kraje Martin Půta

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy