Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kajínek dostane od Zemana na konci května milost. Ve vězení strávil 23 let

Jiří Kajínek půjde na svobodu!
Jiří Kajínek půjde na svobodu!
Foto: ČTK/Profimedia

Praha – Na doživotí odsouzený dvojnásobný vrah Jiří Kajínek se po 23 letech dostane na svobodu. Prezident Miloš Zeman mu ji udělí na konci května. Zároveň ale Kajínek dostane sedmiletou podmínku, ve které se nesmí dopustit žádného trestného řinu.

Rozhodnutí o udělení milosti je připraveno, prezident ho podepíše po návratu z návštěvy Číny, uvedl dnes Zeman v TV Barrandov. V Číně bude prezident do 18. května. Milostí dal Zeman zatím sedm. Před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.

Zeman připomněl, že při udělování milostí na rozdíl od vyhlašování amnestií prezident nepotřebuje souhlas premiéra. „U pana Kajínka, abych reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení, bude jako součást té milosti sedmiletá lhůta, to znamená sedmiletá podmínka," doplnil prezident.

Plzeňský soud uložil zřejmě nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998. Odsoudil ho za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil.

Kajínek se proslavil svým útěkem z nejstřeženějšího českého vězení v Mírově. Má řadu sympatizantů, kteří jsou přesvědčení o jeho nevině v kauze dvojnásobné vraždy. Kajínek žádá o obnovu procesu, zatímco jiní svědkové ho obviňují z manipulace veřejným míněním a ze zastrašování.

Už v dubnu Zeman přiznal, že vážně uvažuje o milosti pro Kajínka, protože není zcela přesvědčen o jeho vině. V tom ho tehdy podpořil dlouholetý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, v kauze podle něj přetrvávají pochybnosti. Ve středu Kajínka ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou navštívila prezidentova manželka, vyslechla ho a předala mu darem knížku o zámku v Lánech.

Někdejší advokátka nejznámějšího českého vězně Klára Long Slámová řekla, že se k Zemanovu rozhodnutí zatím vyjadřovat nebude. Učiní tak, až bude znát podmínky milosti.

Témata:  Jiří Kajínek Kauza: Kájínek Miloš Zeman

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy