Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politika má zohlednit zásluhy seniorů, říká Sobotka. Chce vyšší důchody, vlak a zdravotnictví zdarma

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Praha - Politika v Česku musí podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) zohledňovat zásluhy seniorů. Dál musí fungovat mezigenerační solidarita. Předseda vlády to dnes řekl v Praze na sjezdu Rady seniorů ČR. Zmínil projednávanou změnu valorizace, podle níž by důchody v budoucnu měly růst výrazněji. Odmítl případné obnovení poplatků za pobyt v nemocnicích či plánované snížení limitů pro doplatky na léky. Na sjezd seniorů dorazil také šéf ANO, ministr financí Andrej Babiš.

"Politika společnosti musí zohledňovat to, co jste vy a vaši vrstevníci udělali pro naši zemi. Dnes, když jste v důchodu a potřebujete pomoc, vám to musí společnost vrátit, musí tady fungovat mezigenerační solidarita. Moje generace, mladší generace musí vám vracet to, co jste udělali pro nás," uvedl Sobotka.

Zmínil kroky svého kabinetu ke zvýšení penzí. Za návrh změny modelu valorizace, aby důchody od příštího roku rostly výrazněji, si vysloužil premiér potlesk. Odmítl poplatky ve zdravotnictví a případné obnovení platby za pobyt v nemocnici.

Jmenoval také záměr snížit seniorům limit na doplatky za léky či zavést dlouhodobé ošetřovné. Po volbách by se prý mohla zvážit i možnost, že by senioři mohli jezdit vlakem zdarma.

Lidé nad 65 let tvoří pětinu obyvatel Česka. Představují silnou voličskou sílu. "Je strašně důležité, aby ve volbách uspěly politické síly, které budou pokračovat v naší politice vůči seniorům," řekl na sjezdu rady seniorů Sobotka. Podle něj by si senioři a seniorky měli nejen pozorně přečíst volební programy stran, ale zajímat se i o to, jak jejich politici o návrzích ke zlepšení života starších lidí hlasovali. Na některých návrzích nebyla shoda ani v koalici.

Rada podle svého šéfa Zdeňka Pernese sleduje, jak poslanci hlasovali. Zveřejňuje to ve svém časopise. "Pokud chcete seniorské hlasy ve volbách, musíte si je zasloužit," uvedl Pernes.

Rada vyzvala vládu, aby v Parlamentu do voleb prosadila zákon o sociálním bydlení, který je nyní ve Sněmovně. Dolní komora ho zatím nepustila ani do dalšího projednávání. V koalici na normě není shoda, výhrady má i opozice. Zatímco podle ANO by měly sociální byty dostávat jen ti nejchudší, podle ČSSD by na ně měli dosáhnout i samoživitelé, senioři v tísni či postižení.

Témata:  Bohuslav Sobotka důchodci Rada seniorů

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy