reklama

Sobotka dnes ministryni, která podala rezignaci kvůli vyšetřování kauzy dotací ve sportu, poděkoval na jednání širšího vedení strany. Chce s ní jednat o dalších prioritách resortu a předání agendy. Rezignaci Valachová podala k 31. květnu.

„Poděkoval jsme za její rozhodnutí ve prospěch politické kultury, zachovala se odvážným a slušným způsobem," řekl Sobotka novinářům. Místopředseda strany Jan Birke uvedl, že ani přes výzvu Národní rady pro sport k setrvání Valachové v čele rezortu školství by se na plánovaném odchodu ministryně nic měnit nemělo.

Premiér má v plánu s Valachovou jednat o prioritách resortu pro měsíce zbývající do voleb. Za prioritu označil schopnost ministerstva financovat sportovní organizace. "Zajímat mě bude, jak je řešena otázka financování sportu. Policejní zásah by neměl mít vliv na schopnost ministerstva financovat zejména provozní výdaje sportovních organizací," řekl.

Sobotka dnes také od svých spolustraníků dostal podporu k odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). „Získal jsem také podporu, pokud jde o moji snahu trvat na dodržování ústavy, pokud jde o můj postup ve vztahu k prezidentu republiky," oznámil.