Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanovým soupeřům se nelíbí milost pro Kajínka. Sami by postupovali jinak

Marek Hilšer
Marek Hilšer
Foto: Facebook

Praha – Prezident Miloš Zeman potvrdil, že udělí milost nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi, který byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Stát by se tak mělo na konci května, až se prezident vrátí z návštěvy Číny. Kandidáti, kteří se Zemanovi postaví v prezidentské volbě, ho ale za jeho krok kritizují.

Textař Michal Horáček se na sociálních sítích vrátil ke slovům, která Zeman pronesl na účet lidí, kteří v minulých dnech po celé republice protestovali nejen proti prezidentovi, ale také proti ministrovi financí Andreji Babišovi. „Tisíce demonstrujících občanů pan prezident nazval „patologickou sedlinou“ společnosti. O několik hodin později oznámil udělení milosti pravomocně odsouzenému vrahovi. Co nám tím asi chce naznačit?“ zajímalo by jej.

Připomněl také, že prezident slíbil, že bude dávat milosti jen výjimečně, ze zdravotních důvodů. „Tato milost je ale bezprecedentní: nikdy v naší historii nebyla udělena doživotně odsouzenému,“ uvedl. Sám by prý v tomto případě postupoval jinak. „Pokud bych si myslel, že je odsouzený nevinný a došlo ke křivdě, usiloval bych o obnovení procesu a hledání nových důkazů. A pokud systém odsuzuje nevinné lidi, pak je třeba řešit nápravu systému,“ vysvětluje.

Horáček má také podezření, že by za udělením milosti mohl být skrytý motiv. „Toto omilostnění působí, jako by mělo jen ubrat mediální prostor jiným, závažnějším problémům,“ uvedl na svém facebookovém profilu.

Výtky k Zemanově chování má také další prezidentský kandidát, lékař Marek Hilšer. „Miloš Zeman se vždy kamarádil s lidmi pochybného charakteru, Nejedlým, Putinem, Ovčáčkem, Babišem... Nyní do svého repertoáru přibírá recidivistu a vraha Kajínka. Stává se tak korunovaným šéfem Zemanovy galerky,¨ nebral si servítky na sociálních sítích.

„Místo toho, aby řešil důležitá témata, která zlepší život občanům této země, dává milost recidivistovi, u kterého nikdo neví, zda opět nebude loupit nebo vraždit,“ dodává Hilšer.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Kajínek Michal Horáček Marek Hilšer Jiří Drahoš

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy