Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman o propuštění Kajínka: Každé pravidlo má své výjimky, tuto milost považuji za nezbytnou

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek
Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Před prezidentskými volbami v roce 2013 Miloš Zeman řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Dnes v Číně obhajoval udělení milosti doživotně odsouzenému dvojnásobnému vrahovi Jiřímu Kajínkovi (56) slovy, že každé pravidlo má výjimku.

Milostí dal Zeman zatím sedm, žádná z nich se netýkala násilného trestného činu.  "Každé pravidlo má své výjimky," poznamenal Zeman. Řekl, že v rámci své kompetence se rozhodl s ohledem na latinský citát "in dubio pro reo" (v pochybnostech ve prospěch obviněného).

"Tak si říkám, že považuji za nezbytné tuto milost udělit," řekl. Milost je podle něj nachystána a podepíše ji po návratu z Číny, odkud přiletí 18. května.

"Mimochodem četl jsem několik hlupáčků, kteří tvrdí, že tím něco překrývám, konkrétně vládní krizi. Já bych chtěl konstatovat, že tento úmysl jsem v zásadě oznámil na setkání s občany v Čáslavi ve Středočeském kraji, a toto setkání se konalo v době, kdy ještě žádná vládní krize nebyla," dodal Zeman.

Plzeňský soud uložil zřejmě nejznámějšímu českému vězni doživotní trest 23. června 1998. Kajínka odsoudil za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard útok přežil. Kajínek strávil ve vězení 23 let.

Témata:  Miloš Zeman milost prezidenta Jiří Kajínek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy