Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nahradí Schillerová na ministerstvu financí Babiše? Sobotka své rozhodnutí oznámí v pondělí

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hnutí ANO navrhuje na post ministryně financí Alenu Schillerovou, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se k její osobě vyjádří v pondělí. Prezident Miloš Zeman už se nechal slyšet, že by Schillerovou jako nástupkyni Andreje Babiše v čele resortu akceptoval.

"Zítra ráno se před schůzí vlády uskuteční jednání koalice. Sdělím ANO své stanovisko k jejich nominaci na ministerstvo financí," uvedl premiér na sociálních sítích. S Babišem se v pátek na nominaci nedohodl. Po setkání uvedli, že jednání budou pokračovat v nadcházejícím týdnu.

Návrh Sobotky na odvolání Babiše čeká na souhlas prezidenta, který se má z cesty do Číny vrátit ve čtvrtek. Zeman dnes vzkázal, že by Schillerovou v čele financí akceptoval. Zároveň poznamenal, že pokud by premiér Schillerovou jako ministryni nenavrhl, měla by být vypovězena koaliční smlouva.

Babiš v pátek odmítl výhrady ČSSD, že by Schillerová ovlivňovala činnost Finanční správy. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka ale Schillerová ve Sněmovně velmi suverénně hájila, že kauza jednokorunových nedaněných dluhopisů, které Babiš před lety nakoupil od své tehdejší firmy, se vyšetřovat nemohou.

Koaliční lidovci ctí, že ANO má právo na svou nominaci. Podle opozičních ODS a TOP 09 by ale jmenování Schillerové neznamenalo žádnou změnu proti současnosti, kdy úřad vede Babiš. Podle šéfa sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury není Schillerová nezávislá, ale naopak je silně napojena na ANO.

Témata:  Bohuslav Sobotka Hnutí ANO Andrej Babiš

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy