Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanův bonmot o likvidaci novinářů si vysloužil kritiku. Je to nezdařený vtip a mrazí z něj, tvrdí politici.

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman při dnešním setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem pronesl v Pekingu slova o likvidování novinářů. Čeští politici jeho vyjádření považují za nezdařený vtip, z kterého mrazí.

"Je tady příliš mnoho novinářů. Je třeba je likvidovat," řekl Zeman, který do místnosti vcházel s Putinem.

"Mně se hrubě nelíbí, a je mi to jedno s kým, jestli s Putinem, nebo s někým jiným, aby se debatovalo o tom, jestli se mají novináři likvidovat nebo omezit. To je něco, co je velice nepodařené, a to říkám diplomatickým způsobem," uvedl ministr zhraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

I podle místopředsedy ODS Martina Kupky byl žert nevhodný. Jeho vyznění podle něj ještě umocnila souvislost s Putinem. "Proto mě mrazí," uvedl ve Kupka stejném pořadu.

Zemanův dlouhodobý kritik, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) na twitteru sdělil, že takové vyjadřování považuje za nepřijatelné i jako vtip. "Distancuji se od výroků prezidenta Zemana na adresu novinářů," napsal.

"Novináři zásadně nikdy bonmoty nechápou. Očekávám teď trapně pohoršené komentáře a rozhořčené reakce politiků, kteří se k médiím rádi lísají," hájil prezidenta jeho mluvčí Jiří Ovčáček, v minulosti též novinář.

Témata:  Miloš Zeman Lubomír Zaorálek Martin Kupka

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy