Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude dál? Hrad Zemanovy kroky oznámí až příští týden

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi odvolání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše počátkem května a politická krize stále trvá. Co bude dál, hodlá Hrad oznámit až příští týden.

Zeman dříve uvedl, že další kroky učiní po svém návratu z Číny, kde je do čtvrtka. "Další krok pana prezidenta při řešení vládní krize vyvolané panem premiérem oznámím na své úterní tiskové konferenci," napsal dnes mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Štěpánka Šedivá z tiskového odboru Hradu na dotaz ČTK upřesnila, že se tisková konference uskuteční příští týden.

Zeman na odvolání Babiše zatím nepřistoupil, své váhání zdůvodňoval údajným rozporem Sobotkova kroku s koaliční smlouvou a také svými pochybnostmi, zda je prezident povinen návrhu premiéra na odvolání ministra bezpodmínečně vyhovět.

Sobotka na dnešek plánoval schůzku s ústavními experty, kteří by měli vypracovat návrh kompetenční žaloby na Zemana pro případ, že by prezident i po návratu z Číny odmítal Babiše odvolat.

Premiér dnes odmítl nominaci Aleny Schillerové na novou ministryni financí místo Babiše. Ten za to premiéra kritizoval, Sobotka podle něj komplikuje řešení vládní krize.

Témata:  Miloš Zeman vláda Bohuslav Sobotka demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy