Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lichtenštejnové s dovoláním kvůli pozemkům u Říčan neuspěli

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nadace knížete z Lichtenštejna neuspěla u Nejvyššího soudu (NS) s dovoláním proti rozhodnutí o nevydání 600 hektarů pozemků u Říčan.

Nadace se nyní chce obrátit na Ústavní soud, uvedla dnes Česká televize (ČT).

Nadace spravující část majetku rodiny Lichtenštejnů podala dovolání poté, co soudy nižší instance přiznaly pozemky státu na základě Benešových dekretů. Negativním rozhodnutím NS spor mezi státem a nadací zřejmě neskončí. "Je velmi úzké a formalistické. Budeme podávat ústavní stížnost," řekl ČT mluvčí knížecí nadace Michal Růžička.

Sporné pozemky v okolí Říčan byly v katastru nemovitostí zapsány na nadaci, jež je dědicem zesnulého knížete Františka Josefa II. Ten se podle československých soudů přihlásil ve 30. letech k německé národnosti, a proto jeho majetek propadl státu na základě Benešových dekretů. Okresní soud pro Prahu-východ ale v roce 2013 na žádost nadace potvrdil zápis v katastru, podle nějž pozemky patřily do dědictví Lichtenštejnů.

Témata:  Lichtenštejnové soudy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy