Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor Lichtenštejnů se státem pokračuje, podali dovolání k NS

Nejvyšší soud České republiky
Nejvyšší soud České republiky
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Spor Lichtenštejnů se státem o 600 hektarů pozemků poblíž Říčan nekončí. Nadace knížete z Lichtenštejna, která rodinu zastupuje a spravuje část jejího majetku, podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

Okresní soud Praha - východ v roce 2013 na žádost Nadace potvrdil zápis v katastru nemovitostí, podle nějž pozemky patřily do dědictví Lichtenštejnů. "K našemu překvapení ale Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v roce 2014 podal konfiskační žalobu na tyto pozemky," popsal vývoj případu výkonný ředitel Nadace Konstantin z Lichtenštejna.

Okresní soud pro Prahu - východ pak loni v listopadu spor rozhodl ve prospěch státu. Jeho rozhodnutí letos v květnu potvrdil i Krajský soud v Praze.

Pozemky patřily původně knížeti Františka Josefa II., který se podle československých soudů přihlásil ve 30. letech k německé národnosti, a proto jeho majetek propadl státu na základě Benešových dekretů.

Původní zápis v katastru nemovitostí, který jako vlastníka stanovil Lichtenštejny, vznikl chybou úředníků, kteří v minulosti přesně neoznačili všechen majetek, který podle Benešových dekretů propadl státu.

Soudy podle Konstantina vůbec nevzaly v úvahu, že Nadace byla v roce 2013 potvrzena jako právoplatný vlastník pozemků. "Je to velmi jednoduché, Nadace zcela prokazatelně, právoplatně zdědila a také registrovala vlastnický titul na pozemky, byl potvrzen i českými soudy v roce 2013. Proto nedávný výrok byl překvapením a shledáváme ho za zcela nepřijatelný," řekl.

"Doufáme, že Nejvyšší soud zváží všechny skutečnosti a všechny důkazy a i přesto, že to bude určitě trvat řádově několik měsíců, rozhodne v náš prospěch," dodal Konstantin.

Témata:  Lichtenštejnové Nejvyšší soud restituce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy