reklama

V textu zveřejněném na webu České biskupské konference uvádějí, že podporují myšlenky demokracie, "založené na pravdě, spravedlnosti, vzájemné úctě a zodpovědnosti při vědomí, že vládnout znamená sloužit".

"Dobře chápeme rozhořčení společnosti nad současnou závažnou politickou situací v naší zemi. Aktuální dění v České republice doprovázíme modlitbou a žehnáme všem, kterým leží na srdci blaho naší země," uvedli dále biskupové.

Kněz, teolog a filozof Tomáš Halík je znám jako Zemanův kritik, naposledy se pozastavil nad jeho výrokem na adresu novinářů. "Při každé své zahraniční cestě nás překvapí novou ostudou, kterou dále vrší již nepočitatelnou hromadu, počínající vrávoráním nad korunovačními klenoty a oplzlými výroky v rádiu, od něhož musí rodiče preventivně odtahovat děti, kdykoliv se ujme slova hlava státu," uvedl ve svém prohlášení zaslaném ČTK Halík.

Halík uvedl, že Zeman řekl svůj vtip, jak jeho výrok označil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, v zemi, kde jsou opoziční novináři opravdu likvidováni. "Je to projev vrcholné arogance, nebo příznak totální ztráty soudnosti?" ptá se Halík.