Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pojišťovny budou bílé plomby hradit dětem, těhotným a kojícím. A co ostatní?

Zuby, ilustrační fotografie
Zuby, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Evropská unie zakázala používání míchaného amalgamu. České ministerstvo zdravotnictví na předpis zareagovalo rozhodnutí o tom, že dětem do 16 let, těhotným a kojícím budou pojišťovny od roku 2019 hradit bílé plomby.

Informovala o tom mluvčí rezortu Štěpánka Čechová. Amalgamové plomby jsou jedinou pojišťovnami hrazenou variantou, bílé jsou s doplatkem. Ročně zubaři všech typů zubních výplní udělají přes pět milionů, ze zdravotního pojištění se na ně ročně vydá asi 1,5 miliardy korun.

„Bude používán skloionomerní cement, takzvaná bílá plomba, v ostatních případech pak dozovaný amalgám," vysvětlila Čechová. Standardní amalgamová výplň se míchá přímo v ordinaci ze rtuti a prášku z kovových pilin.

Po zákazu míchaného amalgamu budou pojišťovny hradit ostatním pacientům dozovaný amalgam, který má již od výrobce samostatně zabalenou přesnou dávku rtuti a prášku. Bílé výplně se podle stomatologů nemají takovou životnost a nepoužívají se tak dlouho, aby byl dostatečně prozkoumán jejich vliv na zdraví.

Zákaz používaného míchaného amalgámu souvisí s předpisy, které schválil Evropský parlament v polovině března. Omezují používání rtuti, která postihuje životní prostředí i lidské zdraví.

Zubní lékaři dlouhodobě volají po tom, aby pojišťovny zubní výplně neproplácely, peníze mají jít spíš na prevenci. Podle současného vedení ministerstva ale bude vždy jedna varianta hrazená. Podle zubařů jsou ale náklady na vytvoření jedné míchané amalgamové plomby jsou asi o polovinu vyšší než částka placená za ni pojišťovnou.

Témata:  EU zubaři plomby

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy