reklama

Samotná věznice vyčkává na doručení oficiálního rozhodnutí. Mluvčí věznice Monika Králová nemohla sdělit, zda již věznice v souvislosti s případným propuštěním Kajínka učinila nějaké úkony. "Ke konkrétním osobám ve výkonu trestu se dle zákona nemůžeme vyjadřovat," vysvětlila. "Pro nás je podstatné, až rozhodnutí přijde," uvedla.

Fotoreportér ČTK ráno před věznicí napočítal 12 novinářů. Přijeli, protože není zřejmé, zda prezident, který z Číny přiletěl v noci na dnešek, milost již nevypravil. Zeman už dříve prohlásil, že dokument je přichystaný.

Věznice Rýnovice patří spádově pod Okresní soud v Jablonci nad Nisou, ten ale uvedl, že propuštění omilostněného odsouzeného by šlo mimo něj. "Pokud bude udělena milost, tak se jedná o rozhodnutí prezidenta republiky, které bude realizováno bez nutnosti jakékoliv součinnosti našeho soudu," řekl mluvčí jabloneckého soudu Jaroslav Kneř. Totéž sdělila i mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová. "Milost by měla přijít na konkrétní věznici," napsala bez dalších podrobností.

Obecně platí, že pokud věznice obdrží prezidentskou milost, je odsouzený, kterého se rozhodnutí týká, propuštěn okamžitě. Projde jen standardním propouštěcím procesem, jenž trvá zhruba jednu až dvě hodiny.

Nejznámější český vězeň, jenž na sebe upozornil útěkem z přísně střežené mírovské věznice, strávil za mřížemi 23 let. Zeman už dříve uvedl, že k milosti pro Kajínka připojí sedmiletou podmínku, "aby reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení".