Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Recidivista připravoval loupež, odhalil ho policejní agent

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Olomouc - Olomoucký vrchní soud potvrdil třiatřicetiletému recidivistovi Lukáši Bejdákovi 11 let za přípravu k loupeži. Muž podle rozsudku plánoval napadení a zmrzačení svého přítele z Německa a jeho oloupení. Jeho plány byly odhaleny díky nasazení policejního agenta. Bejdák se k činu doznal, tvrdil však, že to nemyslel vážně a byl k tomu dotlačen. Jeho odvolání však odvolací soud zamítl. Muž stál před zdejším soudem již před sedmi lety, kdy mu vrchní soud uložil devět let za sérii loupežných přepadení.

"Jedenáctiletý trest v sazbě pět až 12 let je možné pokládat za přísný, ale ne za nepřiměřeně přísný a už vůbec ne za nezákonný," uvedl předseda senátu Milan Kaderka. Podle něj lze pochybovat o Bejdákově upřímné lítosti s ohledem na jeho bohatou trestní kariéru i na to, že se činu dopustil v době podmínečného propuštění. Velkou váhu nepřikládal soud ani jeho přiznání, svůj čin při vyšetřování totiž bagetalizoval, dodal soudce.

Obětí měl být Bejdákův známý ve výrazně vyšším věku. Senior měl být podle plánů při útoku zmrzačen tak, aby skončil na vozíku a byl na Bejdákovi fyzicky závislý. To by mu podle jeho plánů zajistilo pravidelný finanční přísun do budoucna.

Přepadení prý muž plánoval několik měsíců. Obrátil se kvůli tomu na svého známého, který však vše nahlásil policii. Bejdákovi poté domluvil kontakt s policejním agentem. Obžalovaný se s agentem několikrát sešel, dal mu fotky oběti a adresu a sliboval mu za čin finanční odměnu.

Obhajoba se dnes domáhala mírnějšího trestu, soud měl prý přihlédnout k jeho přiznání i vstřícnosti. "Soud měl také zohlednit, že k výsledku trestné činnosti nemohlo dojít, jeho činnost byla monitorována, byla na něj nasazena policie," uvedl obhájce. Bejdák se dnes před soudem omlouval. "Vůbec jsem si neuvědomil, co jsem chtěl dělat, je mi to upřímně líto. Je to pro mne dost velké ponaučení, už se to nikdy nestane. Ani po mém propuštění už nebudu nikdy trestnou činnost páchat," uvedl muž.

Naopak podle žalobce je s ohledem na trestnou činnost i minulost obžalovaného trest zcela na místě. Poukázal i na to, že se v době páchání činu nacházel ve zkušební lhůtě. "Je pro mne nepochopitelné, jak mohl obžalovaný krátce poté, co byl propuštěn z vězení, plánovat takto ohavný čin na člověku, který mu věřil," doplnil žalobce.

Muž byl v minulosti již pětkrát trestán. Olomoucký vrchní soud mu v roce 2010 uložil devět let za sérii loupežných přepadení několika poboček České pošty a České spořitelny a také bohatých cizinců. Muž byl poté podmínečně propuštěn, stávající trestné činnosti se tak dopustil ve zkušební lhůtě. záhy byl však v Rakousku odsouzen na tři roky za krádeže vozidel.

Témata:  loupež soudy Olomouc krimi

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy