Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud řešil případ mužů, kteří chtěli z dívky udělat sexuální otrokyni

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Brno - U Krajského soudu v Brně dnes pokračuje hlavní líčení se třemi muži, které obžaloba viní z únosu, pohlavního zneužívání a znásilnění mladé ženy.

Čtyřiapadesátiletý Josef Dubský, jeho čtyřiadvacetiletý syn Josef a třiapadesátiletý bratr Josefa staršího Karel podle obžaloby unesli osmnáctiletou dívku loni v srpnu z autobusové zastávky v jedné z obcí na Jihlavsku. Vtáhli ji do auta s karavanem. V plánu měli, že si z ní v Josefově domě udělají dlouhodobou sexuální otrokyni. Ještě ten samý den odpoledne ji odvezli do jednoho z kempů na Hodonínsku, kde ji v karavanu znásilnili, uvádí obžaloba. Dívka druhého dne ráno ale využila jejich nepozornosti a utekla okénkem. Žena z recepce posléze zavolala policii.

Státní zástupce Jiří Morava uvedl, že jde o velice závažnou a neobvyklou trestnou činnost. "A to svojí intenzitou užitou vůči poškozené, tak i tou právní kvalifikací," řekl. Obžaloba tvrdí, že jde o organizovanou skupinu, což přispělo k tomu, že se jim dívku podařilo unést a následně i znásilnit. "S takovým případem jsem se ještě nesetkal, svým pojetím je to až absurdní, nadsazené," řekl novinářům žalobce.

Předseda senátu Daniel Plšek dopoledne četl dívčinu výpověď z přípravného řízení. "Karel přes mne hodil deku. Snažila jsem se otevřít dveře auta, ale řidič na mě křičel, jestli jsem viděla Sametové vrahy, že mě zavře do sudu a hodí do Orlíku. Karel mne potom škrtil, už jsem nemohla dýchat, začala jsem bušit rukou, naštěstí přestal. Vytáhli mě pak z auta ven, drželi mě za ruce a odtáhli do karavanu," popisovala únos dívka.

Z odborných posudků nevyplynulo, že by některý z mužů trpěl deviací. U Karla psycholog zjistil zvýšenou míru agresivity. Josefa staršího odborník zhodnotil jako primitivní a násilnickou osobnost s nezralou emocionalitou. Právě on měl být podle posudku iniciátorem. U jeho syna odborníci odhalili výraznou závislost na otcově autoritě. Posudek také tvrdí, že pokud v budoucnu nebude pod vlivem otce, jeho společenská prognóza bude příznivá.

Témata:  krimi sexuální zneužívání soudy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy