Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman pozval do Česka čínskou firmu, před kterou varuje BIS

Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Prezident Zeman v Poslanecké sněmovně (2.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Peking - Krátce po Zemanově návštěvě Číny oznámila mezinárodní telekomunikační společnost Huawei, sídlící v čínském Šen-Čenu, že je připravena v Česku proinvestovat téměř 9 miliard korun. Před společností už přitom v minulosti varovala Bezpečnostní informační služba (BIS) a Američané ji vnímají jako bezpečnostní hrozbu.

O tom, že by čínský gigant Huawei chtěl v Česku investovat, informoval už včera na svém twitterovém účtu mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Huawei plánuje v ČR během pěti let investovat 8,64 miliardy Kč: https://t.co/T3EI7Q4EWC

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 18. května 2017

Společnost Huawei rychle roste a jedním z nejúspěšnějších prodejců chytrých telefonů, dominuje hlavně v Asii. Prezident Zeman se na své čínské návštěvě setkal s ředitelem společnosti Guo Pchingem. Schůze se účastnil také ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD), policejní prezident Tomáš Tuhý a poradce prezidenta Martin Nejedlý. Tématem hovoru mělo být zprostředkování pomoci při zajištění kybernetické bezpečnosti dat.

Guo Pching potvrdil, že Huawei plánuje investovat zhruba 360 milionů amerických dolarů v Česku v příštích pěti letech, společnost by měla lidem poskytnout i 4 tisíce nových pracovních míst. Informace poskytuje tisková zpráva na webových stránkách společnosti.

V minulosti přitom před působením společnosti varovala Bezpečnostní informační služba (BIS). Ta v roce 2014 ve výroční zprávě uváděla, že Huawei je dlouhodobě ve světě podezříváno ze spolupráce s čínskými zpravodajskými službami a podílu na výzvědných aktivitách. Huawei je přitom už několik let klíčovým partnerem pro naše mobilní operátory a dodává technologie pro přenos signálu.

Jako bezpečnostní hrozbu společnost označil v roce 2012 zpravodajský výbor amerického Kongresu. Společnost Huaweii a ZTE by se prý údajně mohly věnovat vojenské špionáži. Výbor tehdy vyzval k bojkotu zařízení, které tyto společnosti produkují. „Kdo chce chránit sebe a svou zemi, ať nepodniká s Huawei,“ řekl tehdy Mike Rogers, republikán a bývalý agent FBI.

Huawei chce nyní v rámci nových investic prohloubit spolupráci s Českem u projektů, jako je širokopásmové připojení a projekty chytrých a bezpečných měst. Podíl tržeb společnosti v Česku dosáhl loni v září 20 procent. V domovské Číně jde o společnost, která je druhou nejúspěšnější co do počtu prodaných přístrojů. Lepší už je podle odhadů společnosti Canalys jen čínský gigant Xiaomi.

Témata:  Huawei Miloš Zeman Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy