Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman přijme Pilného v úterý. Byl dnes Babiš naposledy na jednání vlády?

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman avizoval, že během tohoto týdne vyhoví návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jmenovat poslance Ivana Pilného (ANO) novým ministrem financí. Dnešní zasedání vlády by tak mohlo být pro Andreje Babiše tím posledním.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) nechtěl odhadovat, jak se Babišovo odvolání odehraje. "Zatím jsou to všechno spekulace. Může to souviset s tím, jak vláda bude třeba obměněna i na postu ministra školství," řekl novinářům Brabec.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) odstoupila ke konci měsíce kvůli kauze sportovních dotací, Sobotka chce do té doby najít jejího nástupce. Babiš už dříve zmínil, že by mohl skončit také na konci května, což naznačil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Místopředseda hnutí ANO Brabec proto neví, zda Babiš dnes dorazil do Strakovy akademie naposledy. "Může to být i příští týden, protože vláda je i příští týden, může to být do konce května," řekl. Prezident podle něj vyslal signál, že Pilného jmenuje tento týden. "Ale po všech těch věcech, které se za poslední týdny staly, těch termínech a demisích nedemisích, já teda zůstávám velmi zdrženlivý z pohledu komentářů, jak to bude," dodal.

Už vůbec žádné náznaky Brabec nemá ohledně svého jmenování vicepremiérem namísto Babiše. "O tom se vůbec nemluvilo. Prezident nevyslal signál, jestli nemá problém s vicepremiérem. Takže v tuto chvíli opravdu nevím, podle toho se můj život ale neřídí. A že bych kvůli tomu nespal, to rozhodně ne," řekl.

Ani pokud by Babiš skutečně dnes jednání vlády absolvoval naposledy, ministři neočekávají nějakou rozlučku. "To je na premiérovi. Z toho titulu si myslím, že žádná velká nebude," řekl se smíchem ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Zeman přijme Pilného v úterý v 16:30. Šéf hnutí ANO se svým odchodem z funkce počítá. Řekl, že Zemana vyzve, aby ho odvolal. Sám odejít odmítá, protože s důvody svého konce nesouhlasí.

Témata:  Andrej Babiš vláda Richard Brabec Ivan Pilný

Aktuálně se děje

7. května 2024 8:38

NASA odložila start lodi Starliner. Nový termín není známý

Boeing na poslední chvíli odložil první let vesmírné lodi Starliner s astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici ISS, informovaly tiskové agentury. Odpočítávání se zastavilo dvě hodiny před plánovaným startem. Na palubě měli být dva Američané. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy