Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek by prý také hlasoval pro vyškrtnutí Zimoly

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vedení ČSSD v pátek vyškrtlo jihočeského exhejtmana Jiřího Zimolu z kandidátky s odůvodněním, že nechce, aby problémy, které vedly k jeho rezignaci, zatěžovaly ČSSD v předvolební kampani. Místopředseda strany a ministr zahraniší Lubomír Zaorálek k tomu dnes uvedl, že rozhodnutí schvaluje.

"Pro mě to jsou věci, které hájitelné nejsou. Jsou tam určitá fakta a já bych to nechtěl zdůvodňovat a říkat, že tohle je v pořádku," řekl Zaorálek po dnešním jednání vlády s odkazem na případ výstavby rekreačního domu pro Zimolu.

Vedení ČSSD podle Zaorálka už na toto téma diskutovalo a Zimola nedokázal přijít s dostatečnými argumenty. Předseda jihočeských sociálních demokratů figuroval na posledním 22. místě listiny, jeho krajští spolustraníci trvají na respektování původní podoby kandidátky a navrhují konání rozhodčího řízení. "Řízení je možné. Jsem připraven na předsednictvu a grémiu tu debatu s panem Zimolou vést," dodal.

Ministr rozumí i rozhodnutí předsednictva vyřadit z moravskoslezské kandidátky poslance Adama Rykalu a předsedkyni ostravské organizace Janu Vajdíkovou. Vedení ČSSD navíc schválilo přeregistraci členské základy v Ostravě.

"Já se domnívám, že to tam není dobře vedeno. Ty chyby jsou tam velké. Jsou to závažná porušení věcí, která když to nefunguje, tak devastují ty organizace. Pokud je za to někdo odpovědný, tak za to musí platit," uvedl Zaorálek.

Témata:  Lubomír Zaorálek Jiří Zimola Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.