reklama

Dvojnásobný nájemný vrah Jiří Kajínek byl dnes propuštěn z rýnovické věznice v Jablonci nad Nisou. Byl odsouzen na doživotí, ale prezident Miloš Zeman mu udělil milost. Šestapadesátiletý Kajínek strávil ve vězení 23 let. Prezident již v dubnu uvedl, že není zcela přesvědčen o Kajínkově vině. Kajínek po propuštění přítomným novinářům poděkoval, že na něj několik dní čekali. Doufá také, že se mu podaří prosadit obnovu procesu.

Uvedl, že chtěl původně vyjít z věznice nepozorovaně, ale během dní se rozhodl projít přes bránu a promluvit s novináři. "Bylo by to sprosté," řekl. Adresu svého budoucího bydliště neuvedl. "Není třeba, aby to každý věděl," dodal.

"Já nemám radost z toho, že i v důsledku té milosti se z pana Kajínka, který je úkladným vrahem, stává celebrita," řekl dnes novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dodal, že pokud je Kajínek nějakou postavou, pak je spíše postavou zápornou.

Kajínek po propuštění poděkoval novinářům, že na něj několik dní před věznicí čekali. Kvůli nim se prý rozhodl projít branou věznice, původně ji chtěl opustit nepozorovaně. O svůj život se nebojí, kde bude bydlet, nechtěl říct. "Radši ale umřu na svobodě, než abych živořil v tom vězení," podotkl. Zemanovi je vděčný, uvedl také. Novinářům Kajínek řekl, že milost mu sliboval už prezident Václav Havel, jeho nástupce a Zemanův předchůdce ve funkci Václav Klaus zas prý sliboval, že jeho případ vyřeší.

Na dodržování podmínek amnestie bude dohlížet Krajský soud v Plzni, který Kajínka odsoudil. Věc bude mít na starosti soudce Tomáš Bouček, který v minulých letech rozhodoval o Kajínkových žádostech na obnovu procesu. Je to jiný soudce, než ten, který Kajínka odsoudil na doživotí. "Periodicky se po nás budou vyžadovat zprávy. Jejich rozsah záleží na tom, co pan prezident uložil. Pokud uložil jen to, aby amnestovaný žil řádným životem a nedopouštěl se trestné činnosti, budeme vyžadovat jen rejstřík trestu, možná nějakou zprávu z bydliště, případně od zaměstnavatele, pokud bude zaměstnán," řekl ČTK předseda krajského soudu Miloslav Sedláček. Soud bude posílat informace na Hrad, vyhodnocovat je bude aparát prezidenta.

Prezident Miloš Zeman udělil milost Jiřímu Kajínkovi, který si odpykával doživotní trest za dvojnásobnou vraždu. Na tiskové konferenci to dnes řekl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Milost je podle něj nyní na cestě na ministerstvo spravedlnosti. Šestapadesátiletý Kajínek strávil ve vězení 23 let. Zeman v dubnu uvedl, že není zcela přesvědčen o Kajínkově vině.

Součástí milosti je sedmiletá podmínka, při níž se Kajínek nesmí dopustit trestného činu. Podle Ovčáčka jde o nejdelší možnou podmínku, které české právo stanovuje. Na dodržování podmínky by měl dohlížet Krajský soud v Plzni.

Nejznámější český vězeň Jiří Kajínek strávil za mřížemi 23 let. Média na sebe upozornil útěkem z přísně střežené mírovské věznice. Zeman už dříve uvedl, že k milosti pro Kajínka připojí sedmiletou podmínku, "aby reagoval na některé obavy, že se bude mstít po svém propuštění z vězení". Podle průzkumu agentury Median pro Českou televizi souhlasí s milostí pro Kajínka 54 procent lidí, proti je 36 procent.

Milostí dal Zeman zatím sedm, žádná z nich se netýkala násilného trestného činu. Před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů.

Milost pro Kajínka zarazila Unii státních zástupců. "Doufáme, že prezident Zeman bude v případě dalších vícenásobných vrahů při využívání svých pravomocí zdrženlivější," uvedla unie na svém facebookovém profilu.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) považuje Zemanovo rozhodnutí za "akt milosrdenství". "Můžeme s tím souhlasit, nebo nesouhlasit, ale milosrdenství je vlastně spíš dobrá věc," řekl v televizi Barrandov. Prezident Pelikána o svém úmyslu informoval před několika dny, uvedl ministr.

Pelikán Zemanovi řekl, že by byl nerad, aby odůvodněním milosti bylo to, že Kajínek je nevinný. "Ujistil mě, že to tak není. Pokud pan prezident naznal, že po těch více než 20 letech, co pan Kajínek sedí ve vězení, už zaslouží dožít na svobodě, je to skutečně právo, které z ústavy má," dodal.

Kdo je Jiří Kajínek?

Kajínek se narodil 11. ledna 1961 v Prachovicích na Chrudimsku. V době, kdy se učil opravářem zemědělských strojů, začal s velkým úspěchem hrát karty o peníze. Střety se zákonem měl Kajínek pro majetkovou trestnou činnost již od roku 1974.

Doživotí mu uložil Krajský soud v Plzni v červnu 1998 kvůli dvojnásobné nájemné vraždě podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory a pokus o další vraždu. Kajínek vinu nikdy nepřiznal, policii vinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti.

Ačkoliv se v médiích několikrát objevily informace o nových důkazech, údajně zpochybňujících Kajínkovu vinu, byl verdikt opakovaně potvrzen několika soudy. Loni v srpnu Ústavní soud opět odmítl Kajínkovu stížnost, vězeň se domáhal obnovy řízení.

Protože Kajínek již dříve několikrát z nápravných zařízení utekl, nebo se o to pokusil, byl umístěn do přísně střežené věznice Mírov na Šumpersku. Koncem října 2000 Kajínek přeřezal zřejmě diamantovou strunou mříže své cely a po svázaných prostěradlech se spustil za zdi káznice. Zastavit ho nedokázala ani střelba ostrahy.

S realizací jeho plánu mu pomáhal další doživotně odsouzený vězeň Martin Vlasák, který s ním na cele hrál šachy.

- Policie ihned vyhlásila celostátní pátrání a přijala mimořádná bezpečnostní opatření, po Kajínkovi pátraly tisíce policistů po celé ČR.

Až 8. prosince 2000 ho Útvar rychlého nasazení zadržel v bytě na pražském sídlišti Velká Ohrada. Kajínek byl sice ozbrojen, ale zásah se údajně odehrál tak rychle, že zbraně nestihl použít. Příslušníci komanda se spustili na lanech ze střechy domu k oknům bytu v pátém patře. Okna rozbili, vhodili do bytu rozbušky a uprchlíka zneškodnili.

Ve svém bytě Kajínka ukrývala manželka jednoho z jeho mírovských spoluvězňů, orlického vraha Ludvíka Černého. Manželka dalšího z odsouzených v případu orlických vražd, Daniela Chodounská, bydlící ve stejném domě, se pokusila přeřezat lano, na němž se spouštěl jeden z policistů.

Kajínek chtěl podle svých slov útěkem dosáhnout obnovení procesu. Díky značnému mediálnímu zájmu se objevila řada nesrovnalostí i nové svědecké výpovědi. Útěk vyvolávající romantické představy mu zajistil i početný zástup příznivců. V roce 2010 měl premiéru film natočený na motivy jeho příběhu.

Problémy se zákonem měl Kajínek již jako nezletilý, když se zúčastnil vykrádání bytů. Ve vězení se ocitl poprvé v roce 1982 za krádeže v rekreačních chatách. O tři roky později stanul před soudem znovu - kromě bytových krádeží měl na svědomí nedovolené ozbrojování a útok na veřejného činitele.

Za majetkovou trestnou činnost byl odsouzen v roce 1991, a to za ozbrojenou loupež, při níž policistům ukradl vůz. Za to dostal jako recidivista 11 let. Za vzorné chování mu v roce 1993 byl na tři dny přerušen trest. Do věznice se ale už nevrátil a o čtyři měsíce později, v květnu 1993, podle soudu spáchal nájemnou vraždu v Plzni.

Poté se Kajínek víc než půl roku úspěšně skrýval. Po dopadení byl umístěn nejprve ve věznici v Plzni na Borech, poté se dostal do Českých Budějovic. Odtud se mu podařilo utéci, když při vycházce přelezl zeď. Byl ale zadržen ještě týž den. Pověst útěkáře Kajínek potvrdil i v roce 1996, když v přísně střežené věznici ve Valdicích na Jičínsku (kde si odpykával svůj trest z roku 1991) přeřezal mříže a uprchl. Byl dopaden ještě v areálu věznice.

V roce 2013 Zeman řekl, že je pro obnovu Kajínkova procesu, amnestii by mu však nedal. Vyjádřil se však pro obnovu řízení v jeho kauze. Letos v dubnu prezident uvedl, že vážně uvažuje o udělení milosti. Kajínek je podle něj ve vězení dlouho a existují důvodné pochybnosti o jeho skutečné vině.