Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další napětí v koalici: Babiš pohrozil Sobotkovi soudem

Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Lubomír Zaorálek /ČSSD, Andrej Babiš /ANO/ a Bohuslav Sobotka /ČSSD/.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) pohrozil premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) soudním řízením, pokud nepřestane na veřejnosti říkat, že se vyhýbal placení daní či zneužíval finanční správu. Sobotkova prohlášení mají podle Babiše povahu pomluvy a negativně ovlivňují jeho pověst a vážnost ve společnosti.

"Důrazně se ohrazuji proti tomu, že veřejně lžu, že se jakýmkoliv způsobem vyhýbám placení daní, že jsem stát ošidil na daních nebo že zneužívám finanční správu," uvedl Babiš.

V dopisu datovaném k minulému čtvrtku proto žádá, aby se jich premiér už nedopouštěl. "V případě, že tak neučiníte, budu uplatňovat svá práva na ochranu osobnosti soudní cestou," napsal Babiš.

Babiš v dopisu uvádí čtyři konkrétní výroky, které Sobotka pronesl během tiskových konferencí po jednání grémia ČSSD či na Úřadu vlády v průběhu května. Premiér v nich zdůvodňuje, proč usiluje o Babišovo odvolání. Hovoří například o obchodech mezi Babišem a jeho bývalým koncernem Agrofert, možném obcházení daní prostřednictvím emise jednokorunových dluhopisů či o ovlivňování médií ze strany Babiše.

Předseda hnutí ANO argumentuje tím, že v posledních měsících dělal veškeré možné kroky, aby podezření vyvrátil, například řadou dopisů adresovaných Sobotkovi. Pochybení, která mu opozice i koaliční partneři vyčítají, od počátku popírá.

Témata:  Andrej Babiš Bohuslav Sobotka vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy