reklama

Šéf hnutí ANO v dopisu tvrdí, že některé výroky předsedy vlády, kterými zdůvodňoval návrh na odvolání Babiše z funkce ministra, mají povahu pomluvy. Sobotku vyzval, aby od nich upustil, jinak se bude bránit soudně. Sobotka na twitteru napsal, že zastrašování a lži jsou Babišovy obvyklé praktiky při přebírání firem.

„Zastrašování a lež jsou obvyklé metody miliardáře Babiše při přebírání firem. Teď to praktikuje i v politice. Já se od něj zastrašit nenechám," napsal Sobotka. Babiš mu ve výzvě z 18. května vyčítá konkrétní výroky pronesené v průběhu května před novináři. Premiér v nich hovoří například o obchodech mezi Babišem a jeho bývalým koncernem Agrofert, možném obcházení daní prostřednictvím jednokorunových dluhopisů či o ovlivňování médií.

Babiš veškeré pochybnosti odmítá. Trvá také na tom, že udělal řadu kroků, aby podezření vyvrátil. Vyzval proto Sobotku, aby se svými výroky přestal, jinak bude uplatňovat svá práva na ochranu osobnosti soudní cestou. Výroky totiž podle něj ovlivňují jeho pověst a vážnost ve společnosti.

Premiérova vyjádření podle Babiše budí dojem, že se dopouštěl nelegální činnosti, a přitom jsou nepravdivá. „Důrazně se ohrazuji proti tomu, že veřejně lžu, že se jakýmkoliv způsobem vyhýbám placení daní, že jsem stát ošidil na daních nebo že zneužívám finanční správu," uvedl Babiš.