Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka: EU musí kvůli terorismu posilovat výměnu informací mezijednotivými zeměmi

Bohuslav Sobotka v OSN
Bohuslav Sobotka v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha – V Praze dnes jednali premiéři Česka a Estonska Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Jüri Ratas. Šéfové vlád se shodli, že pokud má EU zvládnout boj s terorismem, musí posilovat bezpečnostní spolupráci zemí a výměnu informací mezi bezpečnostními a tajnými službami.

Předseda estonské vlády přijel do ČR představit priority pro evropské předsednictví, které jeho země přebírá od července. Estonsko se chce při svém předsednictví soustředit nejen na bezpečnost, ale také na otevřenost ekonomiky a inovace či digitální trh s volným pohybem dat. Sedmadvacítka bude jednat dál o spolupráci s Británií, o směrnici o vysílání pracovníků, změnách migrační a azylové politiky či o své vlastní reformě.

Sobotka s Ratasem hovořili o vnitřním trhu, budování jednotného digitálního trhu, posilování bezpečnostní a obranné spolupráce v EU, energetice, migraci, brexitu a o budoucím směřování EU, uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer. Český premiér podle něj ocenil, že česko-estonská obchodní výměna vzrostla během uplynulých čtyř let o 35 procent. Předsedové vlád jednali také o rozvoji vztahů v biomedicíně, biotechnologiích či informačních a komunikačních technologiích, v nichž Estonsko patří k lídrům. „Premiéři hovořili také o pravidelné účasti ČR na střežení vzdušného prostoru regionu Pobaltí včetně Estonska v rámci mise NATO," podotkl Ayrer.

V souvislosti s útokem v Británii se shodli, že je nutné udržet dosavadní výměnu informací s Británií i po ukončení brexitu. Při teroristickém útoku na halu v Manchesteru, kde se konal koncert, zahynulo 22 lidí. Několik desítek dalších utrpělo zranění.

„Shodli jsme se na potřebě permanentně pracovat na posilování bezpečnostní spolupráce v rámci Evropy. Je evidentní, že pokud máme zvládnout boj s terorismem, pokud máme teroristy porazit a zvýšit bezpečnost občanů, vyžaduje to velmi intenzivní výměnu informací v rámci EU, mezi jednotlivými bezpečnostními strukturami, mezi jednotlivými tajnými službami," řekl Sobotka.

Po dokončení brexitu musí podle něj mezi Británií a EU těsné nejen obchodní vazby, ale i ty v oblasti bezpečnosti. „Není důvod, abychom oslabovali naši současnou spolupráci. Je v zájmu České republiky, Evropy i Britů, abychom udrželi stávající úroveň výměny informací," uvedl.

Podle Ratase teroristický útok v Manchesteru ukázal, jak je evropská jednota a spolupráce důležitá. „Naším primárním cílem je udržet soudržnou a jednotnou EU," uvedl Ratas.

Témata:  Bohuslav Sobotka Estonsko terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy