reklama

"Zjistil jsem, že kdysi jsme měli v Singapuru ambasádu, a abychom ušetřili, tak jsme ji zrušili, a i Singapur pokrývá naše velvyslanectví z Indonésie. Přitom náš obchod se Singapurem je větší než obchod s Indonésií. Vyplývá z toho, že bychom měli tuto chybu napravit," řekl Zeman. Česko zrušilo své velvyslanectví v Singapuru v roce 2008. V zemi funguje honorární konzulát.

O jeho obnově chce prezident jednat se Zaorálkem. "Aby zrušil nějakou ambasádu v Horní Voltě nebo nějaké podobné zemi a aby místo toho znovu vybudoval ambasádu v Singapuru, protože to odpovídá našim ekonomickým zájmům," řekl Zeman. Horní Volta je historický název pro Burkina Faso, který se užíval do roku 1984. V této africké zemi Česko ambasádu nemá, zastupováním českých zájmů je pověřeno velvyslanectví v Gambii.

Zeman dnes také prohlásil, že pro Singapur stále platí označení za asijského tygra, a vyslovil se pro posílení obchodních vztahů. Na Hradě dnes byly podepsány dohody mezi Svazem průmyslu a dopravy, agenturou Czech Trade a jejich singapurskými protějšky, které by podle Tana měly prohloubit bilaterální obchod. Podepsaná dohoda mezi Univerzitou Karlovou a singapurskou univerzitou by pak měla podle Tana posílit vědeckou výměnu.

Tan rovněž podotkl, že Singapur považuje Česko za bránu pro vstup do střední a východní Evropy. Vyjádřil proto přesvědčení, že vzájemné vztahy obou zemí budou sílit. Pozval také Zemana na návštěvu Singapuru.