Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podváděl Andrej Babiš s dotacemi? Na internetu se objevil audit k Čapímu hnízdu

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Twitterový uživatel Julius Šuman zveřejnil na svém účtu audit, který mělo v loňském roce provést Ministerstvo financí ve věci možného dotačního podvodu na farmu Čapí hnízdo. Ze závěrů vyplývá, že existuje důvodné podezření, že dnes už bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO) podváděl s dotacemi na projekt.

Twitterový uživatel Julius Šuman zveřejnil na svém účtu audit, který v loňském roce provedlo Ministerstvo financí ve věci možného dotačního podvodu na farmu Čapí hnízdo Andreje Babiše (ANO). Ze závěrů vyplývá, že existuje důvodné podezření, že dnes už bývalý ministr financí Andrej Babiš podváděl s dotacemi na projekt.

Priloha MF na vikend. Kdyz se Andrejovi tleskalo na rozloucenou, nekdo chybel. Co na MF vedi, ale boji se rict: https://t.co/gfIlW30DrN

— Julius Šuman (@skupinasuman) 26. května 2017

"Auditorský tým konstatuje, že nedostal od auditované osoby odpovědi na následující otázky/neobdržel následující podklady ze dne 21. 3. 2016," stojí v dokumentu který poskytl Julius Šuman veřejně na internet. Tým neobdržel "Kopie „listiny přítomných“ vypracované v souladu s článkem 11 stanov a „prohlášení předsedajícího o účasti akcionářů na valné hromadě“ v souvislosti s valnými hromadami společnosti Farma Čapí hnízdo a. s. Konanými v období let 2008-2010" a "kopie plných mocí pro zástupce akcionářů k účastni na valných hromadách,".

"Nedoložení výše uvedených dokumentů a neposkytnutí vysvětlení je další indicií, která zvyšuje riziko, že Farma Čapí hnízdo, a. s. byla jednou hospodářskou entitou se společností AGROFERT HOLDING, a.s.," píše se v auditu Ministerstva financí. "Auditovaná osoba by neměla být brána jako MSP a z tohoto důvodu by nebyla způsobilým příjemcem,".

"Pokud orgány Evropské komise prokáží existenci jedné hospodářské entity auditovaného subjektu se společností AGROFERT HOLDING a. s., respektive s dalšími propojenými společnostmi a budou překročeny limity v příloze I čl 2 odst. 1 nařízení Komise (ES) č. 70/2001, ve znění nařízení Komise (ES) č. 364/2004, jsou veškeré výdaje vynaložené na operaci nezpůsobilé," stojí v závěru zprávy.

Audit zmiňuje, že projekt Farmy vyšetřuje i Policie České republiky, která má pravomoc získat ve věci více informací.

Témata:  Andrej Babiš

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy