Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

70 let od obnovení Lidic: Zeman upozornil na mezinárodní terorismus

II. světová válka
II. světová válka
Foto: Česká televize

Lidice - Prezident Miloš Zeman při dnešní připomínce 70 let od poválečného založení nových Lidic prohlásil, že teroristické útoky v Evropě jsou dílem naší zbabělosti, která je vydávána za multikulturní toleranci.

Oslavy výročí položení základního kamene obce, kterou za druhé světové války vyhladili nacističtí vojáci, se kromě Zemana zúčastnila britská velvyslankyně v ČR Jan Thompsonová a charge d'affaires americké ambasády Kelly Adamsová-Smithová. Všichni tři na shromáždění v centru Lidic převzali symbolické klíče od obce.

Zeman upozornil na to, že řadu strůjců evropských útoků měly tajné služby v hledáčku a nic s tím neudělaly. "To je právě ta zbabělost maskovaná jako multikulturní tolerance," uvedl.

Na shromáždění, kde nechyběli přeživší po lidické tragédii, připomněl někdejší počínání západních politiků Nevillea Chamberlaina a Édouarda Daladiera, kteří se podle něj obávali pacifistické většiny svých voličů. "Protože se báli malé války, měli nakonec válku velkou," řekl a v analogii k dnešku varoval před zbabělostí.

"Jsme zbabělci proto, že často otevíráme náruč islámským radikálům, často mluvíme o toleranci vůči nim, často mluvíme o přizpůsobení se jejich kultuře, byť je tato kultura neslučitelná s evropskou kulturou," prohlásil prezident, který se v Lidicích setkal s příznivým přijetím.

Dnešní akce byla podle starostky Veroniky Kellerové poděkováním tehdejšímu československému a dnes českému lidu za vybudování nových Lidic nedaleko pietního území.

Oceněn byl i ruský velvyslanec Alexandr Zmejevkij, který převzal lidickou růži za vztyčení prvního pomníčku na hrobě lidických mužů a osvobození lidických žen Rudou armádou na pochodu smrti.

Témata:  Lidice Lidice - vyvraždění II. světová válka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy