reklama

"Riziko pronikání teroristů (do EU) je stále vysoké. Mohlo jít až o půl procenta z celkového počtu migrantů. Naštěstí jsou tyto toky zabrzděné," prohlásil Fico, podle kterého dohoda EU s Tureckem zastavila 99 procent uprchlíků putujících balkánskou trasou. "Věci se posunuly dopředu. Velmi správně se začínáme soustřeďovat na obranu vnějších schengenských hranic," řekl.

Sobotka problém spíše vidí v radikalizaci potomků někdejších přistěhovalců z Blízkého východu či Afriky do Evropy, přeci i atentát v Manchesteru spáchal syn někdejšího uprchlíka před libyjských režimem.

Za klíčové v boji proti terorismu považuje výměnu informaci mezi jednotlivými státy, dotažení těchto záležitostí do konce v rámci EU. "Musíme přesně vědět, kdo k nám přiletěl přes schengenské hranice," zdůraznil a připomněl, že české úřady vyvrátily zprávy, že atentátník z Manchesteru letěl přes Prahu.

Oba premiéři odmítají intervenci Západu v Sýrii. "Co je pro svět lepší? Mít v Sýrii (Bašára) Asada, který věci jakžtakž řídí, anebo tam mít stejný chaos jako v Libyi a Iráku?" poznamenal Fico a ocenil, že nový americký prezident Donald Trump ohlásil konec vývozu demokracie.

Oba premiéři se shodli i na potřebě poskytnout lidem i pocit ekonomické bezpečnosti a pokračovat v rámci EU ve sbližování životní úrovně. Zatímco Sobotka v debatě hovořil o přibližování českých mezd k úrovni Německa a Rakouska, Fico ohlásil záměr do roku 2020 dosáhnout 85 procent průměrné životní úrovně v EU a "co nejdříve" zvýšit minimální mzdu z nynějších 435 eur (11.710 Kč) na 500 eur (asi 13.227 Kč), čímž by se rozdíl ještě více prohloubil.

Rozdílně vyzněl i pohled na debatu o budoucnosti EU. Sobotka by byl rád, aby se eurozóna příliš nevzdálila ostatním zemím EU. Slovensko má jasno: "Začíná vznikat nový francouzsko-německý motor unie. Slovensko chce být při této spolupráci. Chceme být součástí jádra okolo eura. To je naše pozice. Prioritou je hlavně nevypadnout z jádra," zdůraznil Fico.