reklama

Desítky lidí se dnes ve městě také opalovaly, někteří koupali v řece Malši u Malého a Velkého jezu.

Na lanovou dráhu a Stezku korunami stromů v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku dorazilo za víkend 3500 lidí. "Koupání nic moc, voda je ještě studená, bylo tam jen pár otužilců," řekl Vojen Smíšek ze společnosti Lipensko. Dnešní teplotní rekordy v kraji zůstaly nepřekonané, řekla ČTK Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Na píseckou plovárnu u Sv. Václava, jež zahájila sezonu 15. května, dorazilo dnes několik set lidí. Koupou se zde v řece Otavě, děti v brouzdališti, ve zkušebním provozu je nový dětský bazén se skluzavkou, který oficiálně otevře příští týden. "Návštěvnost je dost velká, lidí dost, několik stovek. Všechny kabinky jsou na sezonu pronajaté," řekla ČTK Jana Rakovanová z písecké plovárny.

Jen vnitřní bazén měl o víkendu otevřený táborský plavecký stadion. Venkovní zpřístupní 3. června. "Dnes je tu asi padesát lidí," uvedla Hana Tenklová z táborské plovárny. Kolem 20 lidí přišlo na pláž Ostende u třeboňského rybníka Svět, lákala je i dřevěná hospůdka ze 30. let. "Oficiálně otevřeme 1. června. Když bylo pěkné počasí, nechávali jsme zatím otevřeno, aniž bychom vybírali vstupné, protože ještě nebylo všechno připravené, ale lidé sem chodili, aby to okoukli," řekl ČTK provozovatel pláže Karel Kubica. Oblíbená šlapadla ani kanoe na Ostende zatím nepůjčují.

Podobná byla situace i na opačném konci republiky. Několik set lidí využilo toho, že venkovní umělé koupaliště v Maškově zahradě v Turnově zahájilo sezonu už tento víkend. V sobotu přišlo asi 200 lidí, dnes jich bylo přes 450. ČTK to řekl Jindřich Kořínek, jednatel společnosti Městská sportovní Turnov, která koupaliště provozuje. Zahájení sezóny podle něj původně plánovali až na příští víkend. "Vzhledem k tomu, že bylo takto teplo, tak jsme si nedovolili nechat ho zavřené," řekl.

V Libereckém kraji je to zatím jediné otevřené umělé venkovní koupaliště, ostatní se chystají sezonu zahájit v červnu či červenci. V kraji se ale lze koupat také v jezerech či přehradách, kvalita vody je podle prvních rozborů hygieniků vynikající. Zatím jsou však podmínky vhodné spíše pro otužilce, teplota vody ještě nemá ani 20 stupňů Celsia.

První letošní plavci ve středních Čechách

Velmi živo bylo například v kempu Popelíky na Orlické přehradě. "Měli jsme krásný víkend. Byli tu studenti z obchodní akademie z Příbrami, kteří slavili maturitu, a taky skauti. Koupali se a opalovali, měli jsme tu i hodně návštěv," řekla ČTK pracovnice kempu. "Je to změna, první hezký víkend," dodala.

První plavce lákalo také jezero Ostrá na Nymbursku, i když teplota vody zatím řadu lidí odrazovala. "Návštěvnost je stejná jako vždycky. Voda moc teplá není, ale lidé do ní lezou. My už jsme do ní vlezli minulý týden," řekl ČTK správce kempu Zdeněk Málek.

Také břehy Slapské přehrady zatím nejsou v obležení rekreantů, jako tomu bývá uprostřed léta. Na pláž v autokempu Nová Rabyně dnes zamířilo jen několik jednotlivců.