reklama

Zájem žadatelů začal hned po spuštění v 10:00. Za prvních 18 minut si 250 zájemců podalo žádosti za zhruba 12 milionů korun. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už dříve avizoval, že je možné, že se peníze vyčerpají velmi rychle.

Vyčleněných 100 milionů korun stačí podle ministerstva na 3000 až 5000 žádostí. "Předpokládáme, že zhruba do tří týdnů budeme schopni vyhodnotit pilotní projekt. Uvidíme, jestli všichni, kteří se nyní elektronicky přihlásili a do pěti dní by měli dodat elektronicky podklady na pracoviště fondu, splnili podmínky," dodal dnes Brabec.

Ještě v létě by se pak mohla vypsat další výzva, ve které bude minimálně znovu 100 milionů korun, ministr doufá i ve vypsání tohoto dotačního programu i v dalších letech. Dodává, že ale i tak peníze pro zájemce ze všech regionů nebude možné najít.

"Žadatelé nejdříve odešlou žádost elektronicky a pak už stačí jen do pěti dnů doručit žádost a její přílohy osobně nebo poštou na kterékoli z 13 krajských pracovišť Státního fondu životního prostředí," dodává ministerstvo.

Dotace z programu mohou čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát chce lidem přispět na systém, který využije dešťovou vodu třeba na splachování toalety nebo jako užitkovou vodu. "O dotaci si mohou požádat lidé po celé České republice. Jen ten nejjednodušší systém, spočívající v pořízení nádrže na dešťovou vodu, kterou budou lidé využívat pouze na zalévání zahrady, podpoříme jenom v oblastech, ve kterých se již nyní potýkají s kritickým nedostatkem vody. Například tam, kde bylo v posledních třech letech zásobování vodou nutné zajistit cisternami nebo platil zákaz zalévání a napouštění bazénů," uvedl před časem Brabec.