Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Právnička tři roky trávila nadřízenou projímadlem. Odsedí si za to tři roky, potvrdil soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Odvolací Městský soud v Praze potvrdil trest pro právničku (55), která dlouhodobě přimíchávala své nadřízené (40) do pití projímadlo. Odpyká si tři roky vězení.

Odsouzená a trávená žena spolu v hlavním městě pracovaly na právním oddělení obvodního ředitelství jedné ze státních organizací. Oběť byla před odchodem na mateřskou dovolenou v nadřízené pozici, kterou po ní následně převzala později obžalovaná právnička. Když se oběť vrátila z mateřské, dostala svou vedoucí funkci zpět.

Následně ji začaly pronásledovat nevysvětlitelné zdravotní problémy - časté průjmy, prudké bolesti břicha, závratě, zvracení, mravenčení v končetinách, výrazná únava a svalová slabost. Obtíže přicházely před důležitými soudními nebo jinými jednáními.

Za zdravotním stavem oběti stál podle rozsudku fakt, že jí podřízená přidávala do pití projímadlo, a to od května 2013 do dubna 2016. Trávená žena časem pojala podezření, že s kohoutkovou vodou na pracovišti není něco v pořádku.

Svěřila se manželovi a nadřízenému, kteří jí nevěřili. Po požití vody, kterou žena slila ze své sklenice do plastové lahve, však postihly střevní potíže také je, a ředitel se proto rozhodl instalovat v kanceláři oběti kameru. Záběry po čase zachytily, jak podřízená přimíchává do sklenice laxativum laxygal, a to v množství třináctinásobně přesahujícím maximální doporučené dávkování.

"Pracuji 29 roků jako právnička, nikdy jsem se ničeho zlého nedopustila. Pracuju výtečně, odvádím výsledky a lidem pomáhám," prohlásila dnes obžalovaná.

Odsouzená žena nebyla dosud trestaná. Podle psycholožky má však sklony k manipulativnímu chování a prognóza jejího vývoje není příliš dobrá - pachatelka by totiž mohla v budoucnu řešit obdobnou situaci opět pasivní agresivitou.

Advokát obžalované Filip Matouš požadoval osvobození klientky. Mimo jiné zpochybnil míru a délku trvání způsobených zdravotních potíží, protože trávená žena se za celé tři roky neobrátila na lékaře.

"Kdyby obžalovaná doznala jednání, které je minimálně jednou zachyceno na kameře, a litovala by nejen samu sebe, ale i poškozenou, případně by nahradila škodu a omluvila se, pak by bylo možno uvažovat i o jiném trestu než o nepodmíněném, ale to se nestalo. Obžalovaná se zřejmě neumí vcítit do problémů obžalované a myslí více na sebe než na ni," konstatovala předsedkyně soudního senátu Vladana Woratschová.

Témata:  soudy otrava voda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy