Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští ministři na sociálních sítích: Králem Twitteru je Babiš s Bělobrádkem. Jak si vedou ostatní?

Twitter
Twitter
Foto: Pixabay

Praha - Éra sociálních sítí je nezastavitelně tady. Uvědomují si to i naši politici, kteří si kromě facebookových účtů oblíbili zejména Twitter. EuroZprávy.cz nabízí podrobný přehled, jak tuto sociální síť využívají ministři české vlády. Pouze dva ministři tento komunikační kanál nevyužívají.

Sociální síť Twitter, kde lidé vkládají své názory, sdílejí odkazy a reagují na společenské či politické dění, si oblíbili i čeští ministři. Založení účtu na Twitteru jim může posloužit zejména ke zviditelnění a sebeprezentaci. EuroZprávy se podívaly na jednotlivé účty českých ministrů. Ty sociální síť využívají primárně k prezentaci svých politických činů a názorů.

Králem českého Twitteru je z vládního kruhu dnes už bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO). Sleduje ho neuvěřitelných 316 "followerů", tedy těch, kteří si všechny jeho příspěvky mohou přečíst a reagovat na ně. Babiš zatím napsal přes 1400 příspěvků. Kombinuje v nich jak sdělení o jeho politických krocích a krocích ministerstva financí, často ale lze nalézt i "tweety" čistě osobní, které nemají s politikou nic společného.

Za druhého krále bychom mohli označit vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL). I když ho sleduje "jen" 18,8 tisíc sledovatelů, Bělobrádek má prvenství co do počtu napsaných příspěvků. Je jich 16, 7 tisíc. Šéf lidovců prezentuje své politické názory, ale četně sdílí videa a odkazy na zajímavé články. Jeho příspěvky nejsou strojené, je z nich cítit nádech vtipu.

Celý den jednání v obleku, žádná příroda a ve vaně objevím na noze klíště. Spiknutí netradičních stran! Podezřelí: VV, Úsvit, SPD ANO!

— Pavel Bělobrádek (@PavelBelobradek) 16. května 2017

Někde "mezi" stojí současný český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Jeho tweety jsou čistě informativního charakteru o činnosti jeho a jeho vlády. Pyšní se 34 tisíci sledovateli a napsal už 3 655 příspěvků.

Sněmovna poslala do 3. čtení náš návrh zák. o elektronické identifikaci, který posunuje proces eGovernmentu a usnadní lidem kontakt s úřady.

— Bohuslav Sobotka (@SlavekSobotka) 24. května 2017

Nejmenším počtem sledování disponuje ministr dopravy Dan Ťok (ANO), Sleduje ho jenom 423 lidí, napsal jen 191 příspěvků. Podobně je na tom ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD). Ten má jen o čtyři followery víc.

Twitter si vůbec nezřídil ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD), stejně tak ani ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Nový ministr financí za ANO Ivan Pilný si twitterový účet založil dnes.

Velký počtem followerů se může chlubit i ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Je jich přes 14 tisíc. Zaorálek na svém účtu informuje zejména o svých zahraničních aktivitách. Podobně je na tom i další ministr za ČSSD, ministr vnitra Milan Chovanec. Toho sleduje téměř 14 tisíc lidí. Chovanec komentuje především své politické aktivity a aktivity ministerstva.

Za současné politické situace se bohužel zahraniční cesty do Číny nemohu zúčastnit. Dnes jsem to oznámil na Pražský hrad.

— Milan Chovanec (@Milan_Chovanec) 9. května 2017

Velmi propracovaný má svůj účet ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Toho sleduje přes 8 tisíc lidí. Pelikán sdílí kromě politických vyjádření také události z jeho soukromého života, často sdílí hudbu, která se mu líbí. Výrazněji se na sociální síti projevuje také ministryně sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Jejímu účtu vévodí zejména příspěvky, ve kterých kritizuje opozici a brání se jejím výtkám vůči práci vlády.

Jak se dalo čekat, ODS opět přerušila jednání zákona o sociálním bydlení... Je vidět, kdo racuje pro lidi této země :-(

— Michaela Marksová (@MMarksova) 17. května 2017

Podobně, jako k aktivitám na Twitteru přistupuje Pelikán, sociální síť využívá i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Jeho 2 714 příspěvku sestává jak z politických proklamací, tak z událostí z běžného života. Sdělí vám třeba i to, jak se mu líbí filmová hudba.

Ta hudba je na Pirátech z Karibiku to nejlepší, je naprosto famózní, dechberoucí. ?

— Marian Jurečka (@MJureka) 13. května 2017

Velmi autenticky působí účet ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO). Sleduje ji 4 804 lidí. Šlechtová se do svých příspěvků nebojí projevit emoce. Je malá pravděpodobnost, že by jí příspěvky psal nějaký mediální tým.

A pekne se predhanejte v tweetovani a komentovani. Komentujici v Cine nejsou a nemate sebemensi tuseni. Jen honite lajky. Trapne!

— Karla Slechtova (@SlechtovaKarla) 15. května 2017

Čistě informativně svůj účet vede ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), ale i odcházející ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podobně k němu přistupuje šéf obrany Martin Stropnický (ANO) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Témata:  Andrej Babiš X (dříve Twitter) Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy