Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz kouření přinese snížení počtu infarktů, myslí si odbornice

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Praha - V Česku si cigaretu pravidelně zapálí zhruba čtvrtina populace a na plicní nemoci ročně zemře přes 10 tisíc lidí. Odbornice na odvykání kouření Eva Králíková se domnívá, že protikuřácký zákon přinese podle odborníků snížení počtu infarktů.

"K tomu, aby poklesl výskyt rakoviny plic nebo chronické obstrukční plicní nemoci jsou potřeba roky, možná desetiletí. Ale co se objeví hned v řádu týdnů, je pokles akutních infarktů myokardu, zejména u lidí do 60 let, kde jsou pětkrát častější u kuřáků, a to i u pasivních kuřáků, protože i malá dávka kouře poškozuje cévy," uvedla Králíková.

Upozornila také na výsledky průzkumu v lékárnách, podle kterého už v prvních květnových dnech vzrostl v lékárnách prodej léků na závislost na tabáku.

Králíková vede Centrum pro závislé na tabáku 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, které zvládne léčit asi 500 nových pacientů ročně. "U nás je teď objednací lhůta měsíc, možná i déle a telefon tam pořád zvoní," konstatovala lékařka.

Témata:  kouření zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy