reklama

"My tady pana Nikulina nesoudíme - ani pro Ameriku, ani pro Rusko. Naším úkolem je posoudit, zda žádosti o vydání k příslušnému trestnímu řízení splňují podmínky pro vyhovění, nebo nesplňují," uvedl předseda soudního senátu Jaroslav Pytloun. Obě žádosti podle něj byly na zhruba stejné obsahové úrovni a podklady předložené oběma státy byly dostatečné. Jednání obdobné povahy jako ta, která Nikulinovi kladou za vinu USA a Rusko, jsou trestná i v ČR a nejsou promlčená. Podmínky pro vydání jsou proto splněny.

Devětadvacetiletého Nikulina zadrželi loni v říjnu čeští policisté v pražském hotelu. USA muže obžalovaly z devíti skutků z let 2012 až 2013, mimo jiné z útoku na profesní síť Linkedin. Rusko na něj vydalo zatykač kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun.

Muž popírá tvrzení, že je hackerem. "Nic společného s tím nemám, všechno je to lež," řekl dnes ke stíhání ze strany USA. Počítač prý nemá a práci s ním ovládá pouze jako běžný uživatel. Opakovaně uvedl, že je v Rusku "populární a veřejná osoba", mnoho lidí jej sleduje na Instagramu a vyptávají se ho na tunning aut, kterým se živí.

Rus prohlásil, že mu FBI po jeho zadržení nabízela beztrestnost za to, že se přizná k proniknutí do elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina a že vyjmenuje své spolupachatele. "Měl jsem vzít na sebe vinu za prolomení Demokratické strany," řekl. Tvrdí, že mu agenti slibovali americké občanství, finanční zajištění, ubytování a pomoc rodičům s přestěhováním do USA.

Nikulinův právník Martin Sadílek v dnešním závěrečném návrhu prohlásil, že skutečným důvodem snahy USA o vydání Nikulina je využít jeho případné přiznání v neprospěch stávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Soudce Pytloun však spekulace o politickém motivu odmítl. Upozornil na to, že Nikulin byl v Praze zadržen "hluboko před volbami v Americe".

O údajném tlaku ze strany FBI hovořil s novináři i Nikulinův ruský advokát Ilja Makejev. "Žádali jsme, aby soud k těmto okolnostem přihlédl, ale on naše požadavky ignoroval. Nedomnívá se, že věc má politické zabarvení," komentoval Makejev rozhodnutí soudu. "Nejsme proti Spojeným státům. Jsme proti agentům, kteří chtějí dosáhnout impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa. To považuji za nepřípustné," dodal advokát. Nikulin je podle něj připraven odjet do Ruska, a tam dokázat svou nevinu.

"Chtěl bych zůstat v Česku, ale poté, co jsem dostal návrh z americké strany, který jsem odmítl, se obávám, že pokud bych byl propuštěn, mohl bych být unesen Američany," řekl Nikulin soudci. Necítí se vinen ani tím, zač ho stíhá Rusko, ale s vydáním do vlasti souhlasí, protože je "přesvědčen o tom, že tam bude čestné a nepolitické řízení a soud".

"Že chce být vydán do Ruska, to je hezké, ale není to pro nás směrodatné," poznamenal Pytloun.

Ohledně podání stížnosti proti přípustnosti vydání do Ruska se Nikulin teprve rozhodne, má na to tři dny. Státní zástupkyně se možnosti podat stížnost proti oběma výrokům dnešního rozhodnutí vzdala.