reklama

Občanští demokraté včera představili mimo jiné svou billboardovou kampaň, v níž nabízejí "silný program, poctivou politiku a stabilní zemi" proti "chaosu, cirkusu a ostudě". Chaos má reprezentovat dosluhující koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. U billboardů si nelze nevšimnout nápadné podobnosti s letošní kampaní britských Konzervativců premiérky Theresy Mayové. Ta nedávno vyhlásila předčasné volby už na 8. červen.

Kromě stejně zvolených barev, kdy modrá reprezentuje ODS, respektive Konzervativce je podobný i motiv "buď" a "nebo". Na jedné straně je tak zlo a chaos reprezentovaný opozicí a vybarvený do ruda, na druhé straně modrá, reprezentující sílu a stabilitu. Podobnost čistě náhodná?

"Silné, stabilní vedení v zájmu národa" nebo "koalice chaosu v čele s Jeremy Corbynem", stojí na billboardu Konzervativců, kdy tím zlým není Babiš ani Sobotka, ale předseda opozičních Labouristů Jeremy Corbyn.

Není to ostatně poprvé, kdy se Občanská demokratická strana inspiruje britskými Konzervativci. Už za vedení Petra Nečase jsme mohli vidět jisté podobnosti. Tehdy strana inspiraci u Britů potvrdila. Strana tehdy zaujímala voliče v podstatě stejnými volebními plakáty, kdy byl Nečas stylizován podobně jako tehdejší šéf Konzervativců David Cameron. Podobné byly i slogany. ODS měla: "Vezmeme dávky těm, kteří odmítají pracovat," zatímco Konzervativci: "Omezme výhody pro ty, kteří odmítají pracovat,". 

Lídr centrálního volebního štábu strany Zbyněk Stanjura uvedl, že v krajích se brzy objeví zhruba 500 billboardů se sloganem strany, doplněným tvářemi regionálních stranických lídrů. "Z devadesáti procent bude pozitivní a z deseti srovnávací," řekl. Druhému plakátu dominují na červeném poli tváře Sobotky, Babiše a Zemana v kontrastu s nabídkou občanských demokratů.